Cardioloog en hoogleraar Hofstra pleit voor staand spreekuur bij artsen

Array
Minder zitten leidt tot betere gezondheid en komt relatie arts en patiënt ten goede

Cardioloog en hoogleraar Leonard Hofstra pleit voor staande consulten en spreekuren. Nederlanders zitten gemiddeld veel te veel, met allerlei gezondheidsrisico’s tot gevolg. Door zijn patiënten staand te woord te staan, geeft Hofstra niet alleen het goede voorbeeld. Het brengt ook nog andere voordelen met zich mee, zo ontdekte de arts. 

Is het vandaag een staande receptie, dokter? Het is inmiddels een veelgemaakte grap in de behandelkamer van cardioloog Leonard Hofstra bij Cardiologie Centrum Utrecht. Sinds uit onderzoek blijkt dat we per dag veel te lang zitten, houdt de arts zijn spreekuren en consulten staand. Hofstra: ,,Onlangs bleek uit onderzoek van het RIVM nog dat Nederlanders gemiddeld bijna 9 uur per dag zitten. Zorgwekkend, zeker als je je realiseert dat langer dan vier uur zitten per dag al kan leiden tot overgewicht en een verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten.”

Daarom pleit de managing cardioloog bij Cardiologie Centra Nederland er nu voor dat artsen hun afspraken met patiënten zo veel mogelijk staand gaan invullen. ,,Staan is gezonder, want je verbruikt twee keer zoveel energie. Natuurlijk worden mensen niet plots gezonder door 20 minuten te staan tijdens een consult, maar we geven zo wel het goede voorbeeld.” Bovendien ontdekte de arts dat er ook andere voordelen zijn. Als mensen staan, blijft hun brein actiever waardoor patiënten meer informatie opslaan die anders vaak niet beklijft. Bovendien helpt het dr. Hofstra in zijn relatie met patiënten dat hij nu niet meer tegenover ze zit, maar naast ze staat. Zonder beeldscherm tussen arts en patiënt is het veel makkelijker om oogcontact te maken en samen te bespreken welke behandeling het beste bij de patiënt past.

Over Leonard Hofstra
Professor Leonard Hofstra is managing cardioloog bij Cardiologie Centra Nederland en bijzonder hoogleraar Risk profiling in heart disease bij VUmc. Sinds uit onderzoek is gebleken dat 90 procent van de hart- en vaatziekten wordt veroorzaakt door lifestyle factoren, wijdt dr. Hofstra zich volledig aan preventie en lifestyle interventie. Hij doet dit met zijn Succesvolle Lifestyle Interventie Methode (SLIM), een unieke en succesvolle combinatie van beter slapen, ontstressen, effectief bewegen en verantwoorde voeding. SLIM is een beproefd succes. De praktijk leert bijvoorbeeld dat medicijnen voor een hoge bloeddruk of een te hoog cholesterol vaak niet meer nodig zijn na het volgen van SLIM. Mede vanwege deze aanpak is hij onlangs verkozen tot de meest patiëntvriendelijke zorgverlener van 2015.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen