Plasproblemen, iedereen krijgt er wel eens last van

Array

Bijna iedereen krijgt op den duur wel eens last van plasklachten. Of het nu een blaasontsteking is, ongewenst urineverlies, nachtelijk plassen, voordruppelen of nadruppelen of een zwakkere straal is, niet praat makkelijk over deze problemen. Het is een echt taboe-onderwerp.

Plasklachten komen zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Maar mannen ervaren vaak andere plasklachten dan vrouwen en andersom. Ook de oorzaken zijn divers en de plasklachten bij mannen en vrouwen verschillen van elkaar.

Plasklachten bij mannen

Plasklachten bij mannen worden meestal veroorzaakt door een overactieve blaas of plasbuisvernauwing soms door prostaatvergroting. Toch is het vaak lastig om de exacte oorzaak te achterhalen. Overigens hebben plasklachten bij mannen meestal niets te maken met een vergroting van de prostaat of prostaatkanker.

Mogelijke oorzaken plasklachten bij mannen

Hoewel het lastig is om te achterhalen wat de oorzaak is van bepaalde plasklachten bij mannen, zijn er wel een aantal oorzaken te benoemen, bijvoorbeeld:
• Vernauwing van de plasbuis door beschadiging of als gevolg van een infectie. Een beschadiging kan bijvoorbeeld worden opgelopen door een operatie of door een ongeluk.
• Blaasontsteking en/of prostaatontsteking. (Bij mannen gaat een blaasontsteking vaak samen met een prostaatontsteking. Ga daarom altijd naar de huisarts als je denkt dat je een blaasontsteking hebt.)
• Overactieve blaas: hierbij trekt de blaas onverwacht samen waardoor er urine vrijkomt. Dit kan veroorzaakt worden door problemen met de urinewegen en/of bekkenbodemspieren.
• Prostaatvergroting: doordat de urinebuis door de prostaat loopt, kan deze bekneld raken wanneer de prostaat groeit. Vroeger dacht men dat plasklachten bij mannen met name door een prostaatvergroting werden veroorzaakt. In de praktijk blijkt echter dat dit vaak niet het geval is.
• Verandering van elasticiteit van de wand van de blaas.
• Verzwakking van de spieren rond de uitgang van de blaas.
• Verzwakking van de bekkenbodemspieren.
• Ook overgewicht, obstipatie en soa’s kunnen plasklachten veroorzaken
• Sommige medicijnen, zoals antidepressiva, antipsychotica, medicijnen tegen de ziekte van Parkinson en bloeddruk- en plaspillen kunnen plasklachten veroorzaken.

Mogelijke oorzaken plasklachten bij vrouwen

Vrouwen hebben voornamelijk last van een blaasontsteking of urine-incontinentie als het om plasklachten gaat. Dit wordt meestal veroorzaakt door een overactieve blaas of problemen met de bekkenbodemfunctie. Ook hebben vrouwen een grotere kans om een blaasontsteking op te lopen.

Oorzaken aandrangincontinentie
Vrouwen die last hebben van aandrangincontinentie voelen dat ze moeten plassen, maar kunnen de plas niet lang genoeg ophouden om naar het toilet te gaan. Dit kan een aantal oorzaken hebben:
• Overactieve blaas: de spieren van de blaaswand trekken onverwacht samen waardoor er direct urine vrijkomt.
• Te vaak naar het toilet gaan. De blaas raakt daar op den duur aan gewend en kan steeds minder goed de plas ophouden.
• Het drinken van cafeïne- of alcoholhoudende dranken. De blaas vult zich hierdoor sneller waardoor er plots druk op de blaas kan komen te staan.
• Het voortdurend aanspannen van de bekkenbodemspieren. Dit geeft ook extra druk op de blaas.

Oorzaken stressincontinentie
Bij stressincontinentie verliezen vrouwen urine wanneer ze bijvoorbeeld moeten niezen, hoesten of wanneer ze traplopen. Dit komt doordat de blaas niet goed werkt. Dit kan verschillende oorzaken hebben:
• Verzwakking van de bekkenbodemspieren. Dit is meestal het gevolg van een zwangerschap of bevalling.
• Verhoogde druk in de buik door lachen, springen of overgewicht.
• Het drinken van cafeïne- of alcoholhoudende dranken.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen