Verplicht eigen risico zorgverzekering 2017 stijgt niet

Het verplichte voor de zorgverzekering blijft in 2017 waarschijnlijk 385 euro, aldus bronnen in Den Haag. Op Prinsjesdag wordt het bedrag officieel bekendgemaakt.Het eigen risico is het bedrag dat patiënten moeten betalen als ze in het ziekenhuis zijn behandeld en als ze medicatie bij de apotheek hebben gekregen. Bij ziekenhuisbezoek en voor medicijnen moet de patiënt de kosten zelf betalen, totdat de maximale grens van 385 euro is bereikt.

Een bezoek aan de huisarts valt hier niet onder. Het eigen risico is de afgelopen jaren fors gestegen. In 2012 was het nog 220 euro, een jaar later ging het naar 350 euro. Het verplichte eigen risico is ingevoerd in 2008. Toen ging het nog om een bedrag van 150 euro. Verzekerden moesten toen de eerste 150 euro aan zorgkosten uit het basispakket zelf betalen. Sindsdien is het bedrag door de overheid in stappen verhoogd naar 350 euro in 2013. Daarna is het bedrag jaarlijks met ongeveer 10 euro verhoogd.

Chronisch zieken en ouderen vaak het maximale bedrag van 385 euro betalen en gezondere mensen hebben deze extra kosten niet.  Politieke partijen als SP, PVV en GroenLinks pleiten voor afschaffing van het eigen risico. Dit kost volgens berekeningen van het Centraal Planbureau zeker 3,7 miljard euro. Dat komt neer op een extra jaarlijkse premie van 275 euro per persoon, ook voor mensen die weinig zorg nodig hebben.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen