Minder vaak diabetes bij erfelijk hoog cholesterol (FH)

Mensen met erfelijke aanleg voor hoog cholesterol hebben minder vaak diabetes dan familieleden zonder deze genetische aanleg. Dat is een van de verrassende resultaten uit het proefschrift van Joost Besseling van het AMC. Zijn onderzoek levert nieuwe inzichten op voor de aanpak van diabetes én hart- en vaatziekten door verhoogd cholesterol. Zijn werk was mogelijk dankzij de Wetenschapsprijs, die de Hartstichting in 2010 gaf aan onderzoeksleider John Kastelein.

Joost Besseling berekende dat mensen met FH (familiaire hypercholesterolemie) minder vaak diabetes type 2 hebben dan familieleden zonder deze aanleg. Dat is opmerkelijk, want diabetes 2 hangt doorgaans juist samen met een hoog cholesterol.

‘Als wetenschappers dachten we natuurlijk na over dit opvallende resultaat. Hoe is dat te verklaren?’ vertelt Besseling. ‘We denken dat de sleutel ligt bij bepaalde eiwitten waarmee de alvleesklier cholesterol opneemt uit je bloed. Onze resultaten brengen ons op nieuwe ideeën om diabetes te remmen en de werking van cholesterol verder te onderzoeken.’

Hartstichting Wetenschapsprijs

Besseling is een van de jonge onderzoekers die prof. dr. John Kastelein van het AMC betaalde met de Hartstichting Wetenschapsprijs, die hij in 2010 ontving. Kastelein: ‘Een internationale jury oordeelde dat de prijs van 1 miljoen euro naar mijn onderzoeksgroep mocht gaan. Een grote eer. De prijs heeft het onderzoek naar vetten, genen en hart- en vaatziekten echt een stuk verder geholpen.’

Online rekenmachine voor cholesterol

Besseling ontwikkelde bijvoorbeeld ook een online rekenmodel, waarmee artsen de kans kunnen inschatten dat hun patiënt een genvariant heeft die leidt tot schadelijk hoog cholesterol. Hij verwacht dat meer jonge patiënten hierdoor worden doorverwezen voor nader onderzoek. Ze krijgen daardoor eerder medicijnen, waardoor hart- en vaatschade wordt voorkomen.

Nieuwe medicijnen nodig

De Hartstichting steunt meerdere onderzoeken naar cholesterol en slagaderverkalking. Nieuwe cholesterolmedicijnen zijn hard nodig, want de huidige geneesmiddelen kunnen niet voorkomen dat elk jaar duizenden mensen een hart- of herseninfarct krijgen als gevolg van slagaderverkalking, de ophoping van onder meer cholesterol en ontstekingscellen in bloedvaten.

Toch is het heel moeilijk om echt nieuwe medicijnen te ontwikkelen, licht Kastelein toe. ‘De belangrijkste cholesterolverlagers van nu, statines, zijn twintig jaar geleden al ontdekt. Heel veel ontdekkingen die in het lab veelbelovend lijken, blijken in de praktijk het aantal hart- en vaatziekten niet te verminderen. En soms zelfs te verergeren. Maar ik heb goede hoop dat de komende jaren een paar nieuwe behandelingen beschikbaar komen die echt zorgen voor een stuk minder hart- en herseninfarcten.’

Meer weten?

Meer weten over de Wetenschapsprijs en de rest en van het onderzoek naar cholesterol,  andere vetten en slagaderverkalking? Lees het interview met John Kastelein: https://www.hartstichting.nl/verhalen/john-kastelein-is-expert-op-het-gebied-van-cholesterol-vetstofwisseling-en-slagaderverkalking

Het online rekenmodel voor artsen is hier te vinden: http://www.vasculaironderzoekamc.nl/fh-calculator/

Bron: Hartstichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen