Computer vindt nieuwe medicijnen

Een nieuw softwarepakket gebruikt machine learning bij het zoeken naar nieuwe medicijnen. Het gaat om software waarmee de zoektocht naar nieuwe geneesmiddelen waarschijnlijk een stuk sneller kan worden afgelegd. Wetenschappers van de MIPT Research Center voor moleculaire mechanismen van veroudering en verouderingsziekten heeft samen met Inria onderzoekscentrum, Grenoble, Frankrijk een softwarepakket, genaamd Knodle, ontwikkeld.

Breng een aantal quantumchemici bij elkaar met kennis van alle mogelijke hybridisaties van atomen en laat machine learning los op verbindingen van  bindingen tussen atomen. En start met het berekenen van de configuratie van een molecuul, om te bepalen of een atoom hybridisatie, een verbindingen en functionele groepen moleculen van waarde kunnen zijn als medicijn. Het programma stroomlijnt daardoor een van de fasen van de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Een paper over de nieuwe ontwikkeling is gepubliceerd in het Journal van chemische informatie en modellering.

De onderzoekers gebruiken een enorme database van stoffen. Ze voedden de software met 7605 stoffen. Daarvan waren de toestanden en ruimtelijke structuur precies bekend. Op zoek naar die ene speld in de hooiberg. Het programma gebruikte deze stoffen om de regels rond quantumchemie te leren. Met succes: volgens de betrokken onderzoekers is hun software nu beter dan bestaande pakketten. ‘We halen een foutenmarge van 3,9 %, terwijl concurrenten op 4,7 % zitten’, aldus de betrokken onderzoekster Maria Kadukova in een persbericht (‘Computer taught to intuitively predict chemical properties of molecules’).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen