DSW vergoedt alle ADHD medicatie van de Regenboog Apotheek uit de basisverzekering

Zorgverzekeraar DSW en daarmee haar dochterondernemingen Stad Holland en inTwente hebben aangegeven per 2016 alle varianten van de ADHD-medicatie van Regenboog Apotheek te vergoeden. De medicatie wordt daarmee 100% vergoed uit de basisverzekering zonder eigen bijdrage.
Dit betekend dat ruim tienduizenden ADHD en ADD patiënten niet alleen financieel veel beter uit kunnen zijn, maar ook hun medicatie zonder bijkomende kosten precies op maat gesneden kan worden, daar waar nu nog een grote groep patiënten ongewild aan een mix van Amfexa en aanvullende medicatie is gebonden, of veel erger, soms zijn gestopt met medicatie vanwege de soms torenhoge bijbetalingen

De vergoeding heeft betrekking op alle medicatie die door de Regenboog Apotheek zelf (magistraal) wordt bereid. Het gaat hierbij dus om de medicijnen:

  • Methylfenidaat retard

  • Dexamfetamine en dexamfetamine retard

  • DEXmethylfenidaat en DEXmethylfenidaat retard

De Regenboog Apotheek schrijft bovendien:

“De medicatie zal volledig vergoed worden uit de basisverzekering zonder eigen bijdrage.

Dit betekent dat alle verzekerden van DSW en Stad Holland en inTwente in 2016 en 2017 geen factuur zullen ontvangen voor de ADHD-medicatie van Regenboog Apotheek.

De ontvangen factuur over de periode januari-juni 2016 kunt u als niet verzonden beschouwen. De betaalde facturen zijn inmiddels gecrediteerd door de apotheek.“

Het volledige bericht van de Regenboog Apotheek is hier na te lezen: https://www.dexamfetamine.nl/wp-content/uploads/2016/11/DSW-vergoedt-alle-ADHD-medicatie-in-2016-2017.pdf

Medicatie op maat

De Regenboog Apotheek is een apotheekketen die al langere tijd zelfstandig diverse ADHD medicatie maakt en momenteel de enige bron is van specifieke medicatie.

Dexamfetamine met langzame afgifte (retard) waardoor de kans kleiner is dat medicatie wordt vergeten en er minder vaak medicatie hoeft worden genomen. Daarnaast heeft de retard variant vanwege de langere werking ook een positief effect op de bloedspiegel en derhalve ook een medisch voordeel boven de kortwerkende (bv. minder kans op rebounds en bijwerkingen).

Dexmethylfenidaat is effectiever dan methylfenidaat waardoor minder hoeft worden gebruikt. Hierdoor is de kans op verhoogde bloeddruk minder groot, terwijl stimulantia is op dit moment off-label voor volwassenen vanwege de mogelijke bijwerking op hoge bloeddruk.

Huidige stand van zaken vergoeding

Op dit moment is de vergoeding van ADHD medicatie gebaseerd op het zogenaamde Methylfenidaat cluster. Dat wil zeggen dat alle medicijnen tot aan de prijs van generieke Methylfenidaat wordt vergoed. Door de registratie van Amfexa is het collegiaal doorleveren niet meer toegestaan maar wordt dankzij de Dure Dex campagne gedoogd indien de huisarts of behandelaar een veelvoud van 2,5 mg voorschrijft. Een volledig overzicht van de vergoedingen is te vinden op https://www.dexamfetamine.nl/vergoedingsoverzicht/.

Nu zorgverzekeraar DSW de medicatie van de Regenboog Apotheek vergoed betekent dit dat het voor het eerst mogelijk is om medicatie zonder eigen bijdrage te krijgen. Een grote stap in de goede richting. De Regenboog Apotheek heeft beloofd ons op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen. We hopen dat andere zorgverzekeraars dit voorbeeld volgen en ook zorgen voor adequate vergoeding van medicatie te verzorgen. We roepen iedereen op om contact te leggen met zijn of haar zorgverzekeraar om te informeren naar het beleid. Mocht je verzekeraar hier niet aan meedoen bestaat ook de mogelijkheid om per 1 januari kostenloos over te stappen.

Actiegroep ”Dure Dex, Niet Zo Flex” en Impuls & Woortblind blijven zich inzetten voor 100% vergoeding van alle ADHD medicatie en is op dit moment met meerdere behandelaren en onderzoekers in gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor het ontwikkelen van medicatie op maat op basis van objectieve metingen. Meer informatie over de pilot is te vinden: https://www.dexamfetamine.nl/regels-collegiaal-doorleveren-wordt-versoepeld/

Bron: Actiegroep ”Dure Dex, Niet Zo Flex”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen