Grotere rol van patiënten en cliënten in het toezicht

Array

Patiënten en cliënten krijgen een steeds grotere rol in het toezicht door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Past de zorg bij de leefwereld en wensen van de patiënt? Die vraag weegt de inspectie mee in haar oordeel over de zorg. Promovenda Renée Bouwman van het NIVEL onderstreept het belang daarvan. Zij promoveert vandaag aan Tilburg University op het proefschrift The Patient’s Voice as a Game Changer in Regulation.

Enkele jaren geleden had onder andere de Nationale Ombudsman kritiek op de werkwijze van de IGZ. Mede daarom plaatst de inspectie het belang van de patiënt en zijn naasten tegenwoordig meer op de voorgrond.

Veranderingen in het toezicht

Sinds begin 2016 zet de inspectie bijvoorbeeld patiënten, familie en mantelzorgers in als ervaringsdeskundigen bij inspectiebezoeken. De ervaringen van de patiënt zijn van groot belang bij het oordeel over de zorg. Zo gebruikt de inspectie een methode waar de inspecteur tijdens een bezoek de omgang van de zorgverlener met de patiënt observeert. Ook gesprekken met mantelzorgers of cliëntenraden kunnen onderdeel zijn van een inspectiebezoek.

Verder volgt de inspectie in de (sociale) media de ervaring en verwachting van de burger over de zorg. Daarnaast communiceert de inspectie open, toegankelijk en begrijpelijk met de Nederlandse burger.

Werkplan IGZ 2017

In het werkplan voor het komend jaar staat hoe de IGZ verdergaat op deze weg. Het cliëntperspectief blijft een belangrijk uitgangspunt in het toezicht. Begin 2017 stuurt de minister van VWS het Werkplan IGZ 2017 naar de Tweede Kamer. Dan publiceert de inspectie het ook op haar website.

Bron: IGZ

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen