Verzekeraars investeren in personalised medicine

Array

Zorgverzekeraars CZ, Zilveren Kruis en Menzis steken € 3 miljoen in een technologie die er voor zorgt dat patiënten meer medicijnen op maat kunnen krijgen. Met de nieuwe techniek kan vooraf worden getest of een middel bij een specifieke patiënt aanslaat.

De Utrechtse hoogleraar Hans Clevers en zijn medewerkers ontwikkelden de technologie. Ze nemen cellen af van patiënten, om deze te kweken tot een mini-orgaan, bijvoorbeeld een minidarm. In het laboratorium wordt vervolgens op het mini-orgaan getest wat een bepaald medicijn doet voor deze patiënt.

Snelheid

Het grote voordeel van deze techniek is de snelle duidelijkheid. Niet alle medicijnen werken namelijk bij alle patiënten. Door dit vooraf te testen, wordt het eenvoudiger om de kwaliteit van leven van de patiënt te behouden of verbeteren. Bovendien zorgt het voor een goed en effectief gebruik van geneesmiddelen. Belangrijk, omdat juist de nieuwe medicijnen vaak kostbaar zijn. Door een gerichte inzet blijft er meer geld over voor andere nieuwe geneesmiddelen.

Minidarmpjes

Clevers ontwikkelde in het Hubrecht Institute de minidarmpjes die nu worden gebruikt voor patiënten met taaislijmziekte (cystic fibrosis). De eerste resultaten zijn positief. Het geld van de verzekeraars is bestemd voor de validatie van deze technologie, in eerste instantie voor het medicijn tegen taaislijmziekte. Het tv-programma EenVandaag besteedde woensdag aandacht aan de nieuwe techniek, die door CZ wordt omschreven als ‘baanbrekend’. Diverse Europese ziekenhuizen tonen interesse in de methode.

Kennisatelier

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen beschouwt de nieuwe technologie als een belangrijke stap op weg naar personalised medicines. Dat is een onderwerp waar de Vereniging en haar leden in 2017 veel aandacht aan schenken, bijvoorbeeld in een Kennisatelier op 24 januari. Ook op 31 januari, als de Vereniging met stakeholders spreekt over de nieuwe Geneesmiddelenagenda, zal er aandacht zijn voor dit onderwerp.

Meer informatie en aanmelden Kennisatelier
Uitzending EenVandaag

Bron: VIG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen