Radioactief rhenium leidt tot minder pijn en betere kwaliteit van leven bij botuitzaaiingen door kanker

Meander Medisch Centrum heeft met het zelf ontwikkelde, radioactieve middel rhenium-188-HEDP een unieke behandelmethode in huis. Het biedt patiënten met vergevorderde kanker een goede kans op een bevredigend behandelresultaat: minder pijn, minder bijwerkingen en daardoor een verbetering van de kwaliteit van leven. Dat blijkt uit onderzoek van Rogier Lange, ziekenhuisapotheker in Meander Medisch Centrum, waarop hij op 25 januari jl. promoveerde aan de Vrije Universiteit.

Mensen met kanker die uitgezaaid is naar de botten, hebben vaak veel pijn. Kan radioactief rhenium daar iets aan doen? Uit het onderzoek van Rogier Lange blijkt dat circa 70% van de behandelde patiënten gunstig reageert op toediening van Rhenium-188-HEDP: ze hebben minder pijn, ervaren een betere kwaliteit van leven, terwijl de bijwerkingen zeer mild zijn. De uitkomsten van dit onderzoek lenen zich voor verdere studie, bijvoorbeeld naar de manier van doseren, de combinatie met andere middelen zoals chemotherapie en het startmoment van de behandeling.

Radiofarmacon

Rogier Lange was vanaf de start in 2010 betrokken bij het ontwikkelen van een radiofarmacon (een radioactief middel), dat eenvoudig te bereiden is en effectief in te zetten is bij de behandeling van patiënten met pijnlijke botuitzaaiingen als gevolg van kanker. Een belangrijk deel van het proefschrift gaat over de ontwikkeling van dit middel, Rhenium-188-HEDP. Het wordt sinds enkele jaren bereid in de ziekenhuisapotheek in Meander Medisch Centrum. Dat is met deze bereiding enig in zijn soort in Europa. Het wordt verder nergens in Nederland toegepast. De afdeling radiofarmacie van de apotheek is voor de productie van rhenium speciaal toegerust en beschikt over alle benodigde kwaliteitslabels. “Het middel is niet nieuw, en er zijn ook andere radiofarmaca”, aldus Rogier Lange. “Maar dit middel is veel sneller beschikbaar, tegen lagere kosten. Hiermee dragen we bij aan goede, effectieve en betaalbare patiëntenzorg.”

Bron: Meander MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen