‘Medicijnen sneller en goedkoper op de markt’

Een testmethode die de moleculen van geneesmiddelen test op basis van hun reactie in een elektrisch veld, moet medicijnen sneller op de markt brengen. Dit meldt Duurzaam Bedrijfsleven.

De methode maakt het bovendien mogelijk om kosten te besparen bij de ontwikkeling van geneesmiddelen. Dit sluit aan bij het standpunt van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen dat geneesmiddelen sneller toegankelijk moeten worden voor patiënten. Ook de kosten voor een behandeling gaan dan omlaag.

Reactie moleculen

De medicijntestmethode werd mogelijk gemaakt door wetenschappers aan de Canadese University of Waterloo, het geneesmiddelenconcern Pfizer en het technologiebedrijf Sciex. De zogeheten DMS (Diferrential Mobility Spectometry)-methode test de medicijnen op molecuulniveau. Hiervoor moeten de moleculen reageren op een elektrisch veld, waarbij wordt gekeken naar hoe de middelen condenseren of verdampen.

Sneller op de markt

Volgens de onderzoekers maakt deze methode het mogelijk om binnen enkele minuten slechts een kleine hoeveelheid van een medicijn te testen. Deze methode kan honderd tot duizenden medicijnen tegelijk testen.  Geneesmiddelen kunnen zo sneller op de markt worden gebracht. “Met deze technologie kunnen de eerste stadia van testen voor medicijnontwikkeling in uren worden afgerond in plaats van dagen”, zegt Scott Hopkins, wetenschapper aan de University of Waterloo.

Standpunt Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen uptake nieuwe geneesmiddelen

Artikel Duurzaam Bedrijfsleven

Bron: VIG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen