Wachtlijst apneubehandeling loopt schrikbarend op

Array
Onbehandelde osas kost méér dan 1 miljard euro aan uitkeringen

Eind 2016 stelde de ApneuVereniging via eigen onderzoek vast dat wachtlijsten voor apneu behandeling schrikbarend oplopen tot wel meer dan 6 maanden. Van de 6 tot 800.000 mensen met slaapapneu, zijn er momenteel slechts 180.000 onder behandeling. Onbehandelde mensen met apneu zitten in een neerwaartse spiraal met grote gevolgen voor hun gezondheid en de samenleving. Tijdige diagnose kan gezondheidsschade en veel maatschappelijke kosten voorkomen.

‘Het aantal slaaponderzoeken neemt gelukkig jaarlijks met 10.000 toe. Ongeveer 150.000 apneu patiënten worden inmiddels behandeld. Jaarlijks groeit dit aantal met ongeveer 20.000 patiënten. Volgens de berekening is dit amper 15-20% van het aantal mensen dat aan apneu lijdt. Gemiddeld loopt iemand met apneu 5-8 jaar rond voor de diagnose gesteld wordt. Voor eenderde duurt het zelfs langer dan 8 jaar voor de apneu-patiënten behandeling krijgen.

De eerste verklaring is dat de patiënt zelf niet doorheeft dat hij niet goed slaapt en meestal alleen via een oplettende partner op het idee gebracht kan worden dat hulp nodig is. Behandeling van bijkomende aandoeningen (comorbiditeiten) leidt de aandacht van de onderliggende oorzaak af. Dat verklaart mede dat zoveel apneu patiënten onder de radar van de artsen blijven. Kwalijk voor de patiënten en voor de samenleving,’ aldus Piet-Heijn van Mechelen, voorzitter van de ApneuVereniging.

Gemiddeld € 3860 per jaar aan onnodig zorgkosten aan niet-onderkende apneupatiënten

‘Economisch kost dit veel. We weten dat onbehandelde apneu patiënten voor hun bijkomende klachten al te vaak behandeld worden, zonder de oorzaak te kennen. Tijdige diagnose en directe behandeling zou honderden miljoenen aan medische kosten schelen. Grootschalig onderzoek in Denemarken wees uit dat gemiddeld € 3860 per jaar onnodig zorgkosten besteed worden aan niet-onderkende apneupatiënten. Behandeling van apneu kost niet veel en levert gezonde, inzetbare en betrouwbare mensen op,’ zo bepleit Van Mechelen meer aandacht voor apneu.

Onbehandelde osas kost méér dan 1 miljard euro aan uitkeringen

Ook valt er een vermogen aan uitkeringen te besparen. ‘Als we kijken naar de cijfers voor uitkeringen dan schrikken we nog meer. Uitgaande van de laagste cijfers voor niet behandelde patiënten en de laagste cijfers voor arbeidsongeschiktheid (20 %, terwijl het boven de 50 jaar snel oploopt naar meer dan 55 % arbeidsongeschiktheid) dan kost onbehandelde osas méér dan 1 miljard euro aan uitkeringen. Ook hierbij geldt: de bijtijdse diagnose van apneu patiënten zou zomaar het dubbele bedrag kunnen besparen.,’ besluit Piet-Heijn van Mechelen.

World Sleep Day

Aanstaande 17 maart is het Internationale Dag van de Slaap, ook wel World Sleep Day genoemd. Deze is bedoeld om wereldwijd aandacht te vestigen op het belang van ongestoorde, herstellende slaap. Dit jaarlijks evenement wordt sinds 2008 georganiseerd door de World Sleep Day Comité van de World Association of Sleep Medicine. Slaapproblemen vormen een directe bedreiging voor de gezondheid. Maar liefst 45% van de wereldbevolking lijdt onder slaaptekort; al dan niet ontstaan door slaapstoornissen, waarvan apneu de belangrijkste en tevens minst onderkende is.

Bron: ApneuVereniging

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen