Geneesmiddelenagenda: uitgestoken hand naar nieuw kabinet

Array

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen steekt met de Geneesmiddelenagenda de hand uit naar het komende kabinet. De Vereniging wil met de overheid, zorgverzekeraars, behandelaars en andere partijen in de zorg afspraken maken om de kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van innovatieve geneesmiddelen duurzaam te waarborgen.

Meer dan ooit is het noodzakelijk om samen te werken bij ontwikkeling van nieuwe medicijnen, stelt de branchevereniging in de dinsdag verschenen Geneesmiddelenagenda. In dit visiedocument formuleert de geneesmiddelensector zijn koers voor de komende vier jaar. ‘We zien steeds meer personalised medicine, oftewel behandeling op maat’, aldus voorzitter Paul Korte van de Vereniging. ‘Dat is goed nieuws voor patiënten, die beter af zijn met aantoonbaar effectievere geneesmiddelen en minder bijwerkingen. Voor die doorbraken kunnen we het ons niet veroorloven om met de rug naar elkaar toe te staan, zoals we de laatste tijd vaak zien. We hebben elkaar nodig.’

Zorgakkoord

Cruciaal is een zorgakkoord, zoals bijvoorbeeld Ierland en België dat kennen. Daarin worden de beleidsmatige en financiële kaders voor innovatieve geneesmiddelen vastgelegd. Daarnaast wil de Vereniging meer centrale regie op verzameling en uitwisseling van patiënt- en behandeldata, en een nieuw platform voor geneesmiddelenontwikkeling. In dat platform werken geneesmiddelenmakers, onderzoekers en behandelaars samen, en krijgen patiëntenorganisaties een stem. Verder zoekt de vereniging samen met alle betrokkenen naar meer maatwerk in de financiering. ‘Pay for benefit, oftewel afrekenen voor behaalde resultaten, kan zo’n alternatief prijsmodel zijn’, aldus Korte.

Kansen verzilveren

Een van de speerpunten in de Geneesmiddelenagenda is bevordering van de innovatie van geneesmiddelen in Nederland. Het vestigingsklimaat voor research & development moet aantrekkelijker worden. Dat kan door versterking van het klinisch onderzoek, minder regeldruk en de vestiging van de European Medicine Agency (EMA) in ons land. Korte: ‘De geneesmiddelenbranche biedt momenteel werk aan zo’n 65.000 mensen. De infrastructuur is uitstekend en ook in andere opzichten zijn er volop kansen. Een gezamenlijke aanpak is vereist om die kansen te verzilveren.’

Eredivisie

Korte: ‘Wij willen dat Nederland meespeelt in de eredivisie van de Europese geneesmiddelensector. Dat kan alleen door breed gedragen vertrouwen dat alle partijen hetzelfde willen: effectieve, veilige en betaalbare geneesmiddelen zo snel mogelijk beschikbaar stellen, om het leven van patiënten te verbeteren. Door onze krachten te bundelen, kan Nederland voorop lopen. Met beter polderen creëren we een proeftuin om de beste medicijnen tot wasdom te laten komen.’

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen is een brancheorganisatie voor 43 in Nederland actieve geneesmiddelenbedrijven.

Bijlage
: Geneesmiddelenagenda

Bron: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen