Eerste Nederlander gered met bacteriofagen

Array

In het Militair Hospitaal Koningin Astrid in België is voor het eerst met behulp van bacteriofagen het leven gered van een Nederlander, dat is vanavond te zien in het AVROTROS-programma Zorg.nu. De 61-jarige Bart Vissers uit Valkenburg kreeg na een operatie aan zijn darmen langdurig antibiotica en raakte volledig resistent. Vissers raakte vier maanden geleden comateus, waarna behandelend arts Serge Jennes over is gegaan op een behandeling met bacteriofagen.

Bacteriofagen zijn virussen die bacteriën te lijf gaan. Per bacterie kan een faag ontwikkeld worden in het laboratorium. Voor de behandeling van Bart Vissers moest de arts zich beroepen op artikel 37 van het Verdrag van Helsinki, waarin staat dat er, met toestemming van de patiënt, experimentele medicijnen mogen worden toegediend als er geen enkel ander middel meer werkt. Het bericht over de eerste behandelde Nederlander komt nu pas naar buiten, omdat de behandelend artsen eerst zeker wilden zijn van het herstel van de patiënt.

Leven gered

“Fagen hebben zijn leven gered”, zegt zijn behandelend arts Serge Jennes over Bart Vissers. “Ik was verrast dat hij zo snel herstelde. “ Bart Vissers ligt nog steeds in het ziekenhuis, maar hij is buiten levensgevaar. De faag was gekweekt in het laboratorium van het Militair Hospitaal Koningin Astrid.

WHO: ‘alarmerende proporties’

Bacteriën raken niet resistent voor fagen, maar wel voor antibiotica. Ieder jaar sterven wereldwijd 700.000 mensen aan antibioticaresistentie. De WHO (De Wereldgezondheidsorganisatie) waarschuwt dat het alarmerende proporties heeft bereikt. Recent onderzoek wijst uit, dat als we niets doen, er in 2050 wereldwijd 10 miljoen mensen zullen sterven aan antibiotica resistentie.

Georgië

Het Militair Hospitaal Koningin Astrid werkt samen met de Eliava kliniek in Georgië. Daar hebben ze bijna 100 jaar ervaring met fagen, die daar gewoon in de apotheek te krijgen zijn. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt voor een oor, keel of blaasontsteking. Begin twintigste eeuw werden de bacteriofaag en de antibiotica ongeveer tegelijk ontdekt. Antibiotica leek toen een beter geneesmiddel, omdat één medicijn heel veel verschillende soorten bacteriën kan doden. Een bacteriofaag is een klein virus dat maar tegen één soort bacterie werkt. Doordat in de voormalige Sovjet-Unie moeilijk aan antibiotica te komen was, bleef men daar fagen gebruiken en doorontwikkelen. De Eliava kliniek in Georgië heeft zich hierin gespecialiseerd.

Zorg.nu, vanavond om 21.25 uur bij AVROTROS op NPO 1

Bron: Zorg.nu

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen