Negen ziekenhuizen bundelen krachten in prostaatkankernetwerk

Negen ziekenhuizen bundelen krachten in prostaatkankernetwerk
Negen ziekenhuizen slaan de handen ineen op het gebied van de oncologische prostaatchirurgie door het vormen van ‘Het Prostaatkankernetwerk’. Dit is een initiatief van het Antoni van Leeuwenhoek, VUmc/AMC, Noordwest Ziekenhuisgroep, MC Slotervaart, MC Zuiderzee, Rode Kruis Ziekenhuis, Andros Mannenkliniek en Ziekenhuis St Jansdal. Nauwe samenwerking en centralisatie van de operaties waarborgen kwalitatief hoogwaardige behandelresultaten voor de patiënt.

Door het bundelen van expertise en kennis kunnen zowel de levensverwachting als het voorkomen van ingrijpende risico’s zoals incontinentie en potentiestoornissen na de operatie verder verbeteren. Patiënten met prostaatkanker worden op termijn geopereerd in één instelling, het Antoni van Leeuwenhoek. Diagnostiek en nazorg vinden plaats in het eigen ziekenhuis.

Volumenorm

Het centraliseren van de prostaatkankeroperaties (prostatectomieën) op één locatie heeft veel voordelen voor de patiënt. Zo gaan de urologen minimaal 50 prostatectomieën per jaar uitvoeren, waardoor hun expertise nog verder verbetert. Deze ondergrens van 50 is nu (nog) niet verplicht, maar wel een advies vanuit de landelijke prostaatkankerstichting. De verplichte volumenorm van 100 ingrepen per jaar op één locatie vanaf 2019 wordt ruimschoots gehaald. Het streven is in 2020 750 prostaatkankeroperaties uit te voeren. Hiermee zal het netwerk ongeveer een kwart van de prostatectomieën in Nederland voor haar rekening nemen. Op dit moment is het Antoni van Leeuwenhoek koploper in Nederland met ruim 300 operaties in 2017.

Delen kennis en kunde meerwaarde voor patiënt

Door de nauwe samenwerking tussen de urologen van de aangesloten ziekenhuizen wordt kennis en kunde continu gedeeld. Bijvoorbeeld door het vormen van een multidisciplinaire overlegstructuur waar behandelplannen gezamenlijk worden besproken. Maar ook worden behandelresultaten kort cyclisch met elkaar vergeleken en verbeteringen direct toegepast in de praktijk. Hierdoor is iedere patiënt, ongeacht het ziekenhuis waar hij instroomt, verzekerd van hoogwaardig kwalitatieve zorg. Bovendien geeft de samenwerking een impuls aan wetenschappelijk onderzoek. De combinatie van twee academische ziekenhuizen, het in oncologische zorg en onderzoek gespecialiseerde Antoni van Leeuwenhoek en de perifere ziekenhuizen bieden kans onderzoekscohorten te vergroten en samen op te trekken bij benodigde innovaties.

Prostaatkankerstichting enthousiast

De urologen uit de genoemde instellingen zijn enthousiast over deze vergaande samenwerking. Zij zien het als een belangrijke stap voorwaarts om samen voor de patiënten de beste operatieve behandeling mogelijk te maken.“ Ook de Prostaatkankerstichting ondersteunt dit initiatief. Kees van den Berg: “Als voorzitter van de stichting ben ik verheugd over de samenwerkingsinitiatieven die verspreid over het land steeds meer ontstaan; de nauwe samenwerking zoals het Prostaatkankernetwerk, leidt tot verbetering van prostaatkankerzorg en is dus in het belang van zowel de patiënt als zijn naaste”.  

Prostaatkankernetwerk staat open voor andere ziekenhuizen

Op 1 september 2018 start de samenwerking tussen de negen ziekenhuizen. Op termijn wordt de samenwerking uitgebreid met andere ziekenhuizen.

Bron: het Antoni van Leeuwenhoek

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen