Prostaatzorg Franciscus Gasthuis: prostaatbiopsie met MRI-scan

Array

Prostaatcentrum zuidwest Nederland is gestart met het toepassen van een nieuwe onderzoekstechniek bij patiënten met een verdenking op prostaatkanker: MRI fusion biopt. Dit is een techniek waarbij nauwkeurige MRI beelden worden samengevoegd met echo beelden om op de juiste plek weefsel weg te kunnen nemen voor onderzoek. Dit leidt tot een zorgvuldige diagnose en een beter persoonlijk behandelplan.

Prostaatbiopsie

De biopsie wordt op de polikliniek na plaatselijke verdoving afgenomen. Met de nieuwe, geavanceerde techniek kunnen urologen nog gerichter biopten nemen van afwijkingen in de prostaat. De verwachting is dat de techniek straks wekelijks wordt toegepast in het prostaatcentrum. “Mannen met een verdenking op prostaatkanker, maar ook mannen met prostaatkanker die we nu actief volgen, komen in aanmerking voor de MRI fusion biopt”, vertelt uroloog Stijn de Vries.

Active surveillance

Active surveillance (actief volgen) is ontwikkeld om de kwaliteit van leven van mannen te behouden in de vroege fase van hun ziekte. Niet alle mannen met prostaatkanker hoeven direct behandeld te worden. Door de prostaatkanker actief te volgen kunnen eventuele risico’s en complicaties van een operatie of bestraling, zoals incontinentie en impotentie, vermeden worden.

Investeren in innovatie

Door continu nieuwe onderzoeks- en behandeltechnieken te introduceren investeert Franciscus Gasthuis & Vlietland in de kwaliteitsverbetering van patiëntenzorg. Als topklinisch opleidingsziekenhuis heeft Franciscus Gasthuis & Vlietland een voortdurende focus op leren, opleiden, innovatie en onderzoek. Kijk voor meer over STZ op www.franciscus.nl/stz

 

Partner in Anser

Prostaatcentrum zuidwest Nederland is een samenwerkingsverband van Franciscus Gasthuis en het Erasmus MC. Het prostaatcentrum is partner in het Anser prostaatnetwerk. In dit netwerk bundelen zeven ziekenhuizen in de regio West Nederland hun kennis en verrichten zij gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek op het gebied van prostaatzorg.

Bron: Franciscus Gasthuis

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen