Welke farmaceuten richten zich op erectieproblematiek?

Array

Voor het bevorderen van een erectie, zijn er verschillende medicijnen beschikbaar. In de regel worden er vier verschillende medicijnen voorgeschreven, behorend tot de groep medicijnen onder de naam “fosfodiësterase-type 5, de PDE-5-remmers:

  • Sildenafil (Viagra van Pfizer)
  • Taldalafil (Cialis van Eli Lilly)
  • Vardenafil (Levitra van diverse fabrikanten)
  • Avanafil (Spedra van Eli Lilly)

Deze medicijnen bevorderen het ontstaan van een erectie en worden over het algemeen voorgeschreven door uw huisarts. De middelen kennen elk een eigen werking, vooral wat betreft de duur en snelheid van de werking zijn er verschillen. Vaak wordt er met één middel begonnen, als dit middel niet bevalt wordt er een ander middel geprobeerd, tot er een middel wordt gevonden om aan vast te houden.

Hoe werkt een erectiemiddel?

Bij de meeste erectiemiddelen wordt er gefocust op een enzym dat jouw erectie laat afnemen. De werking van dit enzym wordt beperkt.

“In de caverneuze zwellichamen heeft het enzym fosfodiësterase 5 (PDE-5) als functie de erectie te doen verzwakken. Er bestaan geneesmiddelen die de werking van dat enzym PDE-5 remmen zodat de erectie langer aanhoudt met een betere kwaliteit.” aldus dr. Ivo Nagels.

Psychologische problematiek en erectiemiddelen

Er kan een medische oorzaak zijn die ten grondslag ligt aan erectieproblemen, ook kan er een psychologische oorzaak spelen. Soms stuurt een huisarts je daarom door naar een seksuoloog. Wil je daar meer over weten? Seksuoloog Chris Coster: over de psychologie.

 

De volgende oorzaken kunnen een rol spelen:

  • Door lichamelijke veranderingen kan het zo zijn dat het lastiger wordt om een erectie te krijgen. Dit straalt soms af op de psychologische gesteldheid en zorgt daardoor voor een verergering van het erectieprobleem.
  • Als er angst is om een erectieprobleem te krijgen, wordt de problematiek in sommige gevallen nog sterker. Je komt terecht in een vicieuze cirkel.
  • Ben je onzeker over jouw seksuele prestaties? Dit kan een rol spelen.
  • Gaat het niet goed met jouw relatie? Dan kan dit afstralen op het seksleven.
  • Heb je een bepaalde seksuele voorkeur en vind je het lastig om dit te accepteren? Dan kan dit voor een erectieprobleem zorgen.
  • Wil je op een bepaalde manier presteren en lukt dat niet? Dan kan deze prestatiedruk voor extra stress en erectieproblemen zorgen.
  • Heb je afscheid moeten nemen van jouw partner? Dan valt het soms niet mee om de draad opnieuw op te pakken en kan dit erectieproblemen in de hand werken.

Een seksuoloog zoekt mee naar de oorzaken die ten grondslag liggen aan erectieproblematiek. Vervolgens worden er verschillende hulpmiddelen aangereikt waarmee je aan de slag kunt. Dit kan helpen om jouw problematiek te verhelpen. Er zijn gelukkig nog veel meer methodes waarmee je aan de slag kunt. Met name jouw huisarts kan hier meer over vertellen.

Chris Coster

Recente artikelen