Stress:de oorzaak van overgewicht?

Array

 Er wordt vaak gezegd dat stress een echte dikmaker is. Klopt dat wel?

Door de genen die je hebt geërfd is het mogelijk dat je een stuk gevoeliger bent voor stress. Gevolg hiervan is dat je sneller overgewicht kunt krijgen of een depressie kan verergeren. Afvallen kan door teveel stress lastig zijn. Je kunt meer zin krijgen in (vet, calorierijk) voedsel wanneer stresshormonen door je lichaam gaan. Een gezonde levensstijl hanteren is belangrijk om bestand te kunnen zijn tegen stress.



Wat houdt stress in?


Stress is een reactie die je ervaart als je een bepaalde mate van spanning of druk in je lichaam hebt. Veelmensen ervaren stress voordat ze een presentatie moeten geven bijvoorbeeld. Het doel van stress is om jou sneller en efficiënter te laten werken. Als de stress zich ‘opstapelt’ kan het er voorzorgen dat je je minder goed kunt concentreren. Hierdoor kun je juist mindergoed gaan presteren. Mensen gaan op een verschillende manier om met stress. De een kan hier beter mee omgaan dan de ander. Er zijn verschillende manieren om je stress onder controle te houden of zelfs te verminderen.



Hoe komen we aan stress?


Meestal wordt er negatief over stresshormonen gepraat. Echter zijn ze er niet zomaar. In de prehistorie was men nog jager in de natuur. Grote gevaren waren toen bijvoorbeeld roofdieren. Als een mens oog in oog kwam te staan met een wolf, kon deze vechten of op de vlucht slaan. Bij zo’n zaak van leven of dood heeft je lichaam veel energie nodig. De stresshormonen adrenaline en noradrenaline worden daarom vrijgegeven. Tegelijkertijd werd de insuline onderdrukt zodat de vrijgemaakte glucose de hartslag en bloeddruk konden opvoeren. De spieren kregen dan genoeg zuurstof. Ook werden de koolhydraten en eiwitten dan afgebroken om meer energie te krijgen om weg te sprinten of te vechten. Zodra het gevaar geweken is kan het lichaam uitrusten en herstellen.Als de periode van stress erg lang duurt, wordt er ook nog cortisol aangemaakt. Een aantal lichaamsprocessen, het immuunsysteem, de spijsvertering, het spierherstelen de emotionele reacties liggen dan zo goed als stil.


Is stress de oorzaak van overgewicht?


Zoals eerder gezegd kan de ene persoon een stuk gevoeliger zijn voor stress.Dit kan leiden tot een ongunstige lichaamssamenstelling. Je hebt dan meer vet en minder spier. Stress kan in bepaalde variaties ook leiden tot hogere bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte. Mensen met een gezonde stofwisseling hebben een aanzienlijk lager cholesterolgehalte en minder kans op het dichtslibben van de aderen. Dit resulteert in een lager risico om diabetes of hart- en vaatziekten te krijgen. Stress is zeker niet de oorzaak van overgewicht, maar kan wel een grote rol spelen.

Stress verminderen


Op korte termijn stress verminderen:


Met verschillende ademhalingsoefeningen kun je op korte termijn je zenuwstelsel rustig(er) maken. Probeer bijvoorbeeld het 1:2 ratio. Adem twee keer zo languit als dat je in ademt. Je zult merken dat je hartslag om laag gaat en je je een stuk rustiger zult voelen.



Op lange termijn stress verminderen:

 
Eet je over het algemeen gezond en gevarieerd, dan is je lichaam beter bestand tegen stress. Het krijgen van genoeg lichaamsbeweging gaat stress tegen of kan het verhelpen. Beweeg in ieder geval een half uur per dag en doe minstens twee keer per week een uur intensieve activiteiten. Neem hierbij voldoende rust zodat je lichaam tijdens de slaap ook goed informatie kan verwerken en zichzelf kan herstellen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen