#Openup-week MIND en NPO 3FM hard nodig: praten over psychische problemen voor veel jongeren een taboe?

Array

55% van de jonge mensen die in het afgelopen jaar langer dan twee maanden last hebben gehad van psychische klachten geeft aan het als een taboe te ervaren om over deze klachten te praten. 42% schaamt zich ervoor psychische klachten te hebben (gehad). Dit blijkt uit een onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het Een Vandaag Opiniepanel, in samenwerking met MIND en NPO 3FM in het kader van hun #openup-week. Deze vindt plaats van 6 tot en met 12 april 2019 en is bedoeld om openheid te bevorderen bij jongeren over hun psychische klachten.

Aan het onderzoek deden 2.123 jonge mensen mee tussen de 16 en 34 jaar. De cijfers illustreren volgens MIND en NPO 3FM de noodzaak van het blijven voeren van hun #openup-campagne, die twee jaar geleden als gezamenlijk initiatief van MIND en Human-platform 3FM Tussenuur begon. Toen bleek dat veel jongeren niet durven te praten over hun psychische problemen, en zich er vaak ook voor schamen.

#openup-week

Het doel van de #openup-week is het bevorderen van openheid bij jongeren over psychische problemen. Hoe eerder jongeren open durven te zijn over hun problemen, hoe eerder ze hulp krijgen. Hierdoor wordt de kans dat hun klachten verergeren kleiner, evenals de kans dat ze met ernstige klachten in de ggz belanden. Dit kan onder meer door het geven van lessen op scholen over psychische gezondheid[1]. Acht op de tien (82%) deelnemers aan het onderzoek vinden het belangrijk dat deze lessen standaard in het lespakket van middelbare scholen worden opgenomen. Ze geven vooral aan dat dit voor meer kennis en begrip kan zorgen. Deelnemers die zelf al langere tijd psychische klachten hebben vertellen dat zulke lessen hen zouden hebben geholpen om hun problemen eerder te herkennen en om meer te leren over bij wie ze terechtkunnen.


Tweederde van de jonge mensen heeft te maken met stress

De meest genoemde psychische klachten[2] in het onderzoek zijn stress (67%), somberheid (53%), slaapproblemen (45%), eenzaamheid (41%), angsten (35%) en depressieve gevoelens (32%). Deze klachten staan niet op zichzelf, maar komen vaak in combinatie met elkaar voor. Veel deelnemers hebben dan ook meerdere klachten aangekruist. Zo schrijft een jongere: “Stress en slaapproblemen zorgden ervoor dat ik last kreeg van al mijn andere klachten. Je hebt dan geen energie meer in je lijf om terug te vechten en dan beland je steeds meer in de problemen.” Een ander zegt: “Mijn depressie is de grote boosdoener van alle verdere klachten die ik heb, zowel op lichamelijk als mentaal gebied. Het is niet goed te beschrijven hoe een depressie voelt, ik gun niemand deze last.”

MIND en NPO 3FM delen tijdens de #openup-week online en op de radio verhalen van jongeren over hun psychische klachten en over de manier waarop zij anderen vertelden over deze klachten (hun ‘openup’). Deze jongeren reageerden op een oproep van MIND en NPO 3FM Tussenuur om hun verhaal te delen en zo anderen te stimuleren om ook te praten en hulp te zoeken. Hier zijn zeer openhartige verhalen uit gekomen, die in de #openup-week te vinden zijn op www.3fm.nl/openup, www.mindyoung.nl en de social media van NPO 3FM en MIND.

Einde bericht

[1] Zie ook https://wijzijnmind.nl/nieuws/les-over-psychische-gezondheid-op-scholen-een-stap-dichterbij, een gezamenlijk bericht van MIND, Diversion en 3FM Tussenuur. 

[2] Waar jongeren langer dan 2 maanden last van hebben

Bron: MIND

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen