Studententeam Project MARCH met nieuw exoskelet is zijwaarts stappen ook mogelijk

Array

TU Delft studenten presenteren design van motorisch harnas voor mensen met een dwarslaesie. Heupgewricht toegevoegd voor meer bewegingsvrijheid en balans.

In de avond van 24 april onthulden TU Delft studenten van Project MARCH het ontwerp van een nieuw exoskelet, de MARCH IV. Een exoskelet is een robotachtig harnas dat mensen met een dwarslaesie doet opstaan en ze in staat stelt weer te lopen. Het nieuwe ontwerp bevat slimmigheden, zoals de zijwaartse stap, die de gebruiker meer bewegingsvrijheid geeft. Het exoskelet wordt in de komende weken door de studenten zelf geproduceerd en is naar verwachting eind mei gereed voor de eerste fysieke tests.

Nieuw heupgewricht voor meer bewegingsvrijheid en verbeterde balans

Het nieuwe ontwerp bevat elementen die ervoor zorgen dat het exoskelet kan reageren op de omgeving en de gebruiker meer bewegingsvrijheid geeft. Zo zorgt de toevoeging van een extra heupgewricht ervoor dat de gebruiker naast een voorwaartse stap ook een zijwaartse stap kan maken. Deze nieuwe bewegingsvrijheid maakt het mogelijk om stabieler met twee benen op de grond te staan.

Belangrijke wensen van gebruikers zijn het genereren van meer balans en op langere termijn het lopen zonder krukken. Dit laatste is nog niet mogelijk. Lopen zonder krukken zou in het dagelijks leven erg van pas komen, bijvoorbeeld bij het koken of iets uit een kastje pakken. Door de toevoeging van druksensoren in de voetzool van het nieuwe exoskelet, wordt dit jaar data verzameld waarmee onderzoek gedaan kan worden naar de mogelijkheden van balans. Met deze data kan de komende jaren de balans van het exoskelet verder verbeterd worden.

Lichtere en kleinere onderdelen in nieuw exoskelet-ontwerp

Een andere aandachtspunt vanuit de gebruiker is het gewicht en het formaat. Door middel van vele testen met materialen en krachten heeft het team de botten en elektronica van het exoskelet kleiner en lichter kunnen maken. Ook dit komt de gebruiksvriendelijkheid van het exoskelet ten goede. Een klein en licht exoskelet is immers makkelijker aan te trekken en te vervoeren.

Project MARCH draagt bij aan de ontwikkeling van exoskelet-technologieJaarlijks zet een nieuw team van vijfentwintig TU Delft studenten zich geheel vrijwillig in voor de ontwikkeling van het exoskelet. Elk team verbetert en optimaliseert het prototype van het jaar ervoor. Gisteren presenteerde het team van 2019 het ontwerp van het nieuwe exoskelet na ruim zes maanden werk aan de ontwerptafel.

Co-creatie
Het nieuwe ontwerp kwam tot stand in nauwe samenwerking met de piloot, degene die het exoskelet bestuurt. Voor het tweede jaar op rij werkt Sjaan Quirijns, die sinds 2000 een dwarslaesie heeft, mee aan het project. En dat doet Sjaan niet voor niks: ‘’Ik verwacht dat er op korte termijn realistische verbeteringen voor mensen met een complete dwarslaesie doorgevoerd kunnen worden zodat het weer een stuk makkelijker wordt om het exoskelet te kunnen inzetten in het dagelijkse leven.”

De studenten van Project MARCH worden ondersteund door experts van de Sint Maartenskliniek die het belang van het verder doorontwikkelen van het exoskelet ondersteunen. Ilse van Nes, revalidatiearts op de afdeling Revalidatiegeneeskunde van de Sint Maartenskliniek: ‘’Staan en lopen levert voor dwarslaesiepatiënten gunstige gezondheidseffecten, waaronder sterkere botten, minder pijn, een betere doorbloeding, minder spasmen en een betere regulatie van de blaas- en darmfunctie. Dit draagt allemaal bij aan een betere kwaliteit van leven. De ontwikkeling van het exoskelet staat nog in de kinderschoenen, maar nu al zien we indrukwekkende resultaten.”

Productie nieuw exoskelet
Het nieuwe exoskelet wordt de komende weken geproduceerd en is naar verwachting eind mei gereed. Daarna wordt tot en met de zomer uitgebreid getest op betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. Ook dit gebeurt in nauwe samenwerking met piloot Sjaan en de Sint Maartenskliniek. Het eindresultaat, het nieuwe prototype, wordt in augustus dit jaar gepresenteerd.

Cybathlon
Op 20 september 2019 zal Sjaan met het team in Zwitserland deelnemen aan de Cybathlon. Dit is een Internationale competitie waar exoskeletten van over de hele wereld tegen elkaar strijden om de titel van beste exoskelet. Bij deze wedstrijd zullen verschillende alledaagse obstakels worden overbrugd die mensen met een dwarslaesie in het dagelijks leven tegenkomen waaronder een trap, een helling, het staan en zitten en het lopen over een ruw terrein. MARCH III ging vorig jaar al met de titel naar huis.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Project MARCH:
Nikki Gerritzen (PR Manager Project MARCH) T: 06 39144284, E: [email protected]
Jorick Kamphof (Team Manager Project MARCH) T: 06 29318638 E: [email protected] 
[email protected] –  www.projectmarch.nl 

Over Project March

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen