Promotie: lever is belangrijkste bepalende factor voor ADMA-concentratie

Array

De kans op overlijden aan multi-orgaanfalen (MOF) kan worden voorspeld door het bepalen van de ADMA-concentratie in het bloed. Aan MOF overlijden wereldwijd jaarlijks ongeveer een miljoen mensen op intensive care-afdelingen. Op woensdag 11 mei promoveert Robert Nijveldt aan het VU medisch centrum op zijn onderzoek ‘New insights in the metabolism of asymmetric dimethylarginine (ADMA)’. In dit proefschrift toont hij aan dat de lever de belangrijkste bepalende factor is voor de ADMA-concentratieVoordat Nijveldt zijn onderzoek deed, werd er in de literatuur voornamelijk aandacht besteed aan nierfalen als oorzaak voor een verhoogde ADMA-concentratie. Nijveldt bevestigt in zijn onderzoek de rol van de nieren bij het uitscheiden en afbreken van ADMA. Daarnaast vond Nijveldt aanwijzingen dat ook de lever een belangrijke rol speelt bij de afbraak van ADMA. Hij constateerde een relatie tussen de mate van leverfalen en de hoeveel ADMA in het bloed. Om zijn hypothese te bewijzen ontwikkelde hij een model waarbij de ‘netto’ bijdrage aan de lever werd bepaald in de afbraak van ADMA.
Uit onderzoek in proefdieren en bij patiënten bleek dat de lever veel ADMA opneemt. Bij multi-orgaan falen is het functioneren van de lever vaak ernstig gestoord. Het blijkt dat leverfalen sterk gerelateerd is aan een verhoogde ADMA-concentratie in het bloed. Het onderzoek van Nijveldt heeft mede geleid tot een hypothese waarmee de oorzaak van MOF kan worden verklaard. Door zijn onderzoek kan de kans op overlijden aan MOF worden voorspeld door het bepalen van de ADMA-concentratie in het bloed.
Bij multi-orgaanfalen vallen gelijktijdig essentiële organen als het hart, de longen, de lever en de nieren uit. De oorzaak hiervan is dat de doorbloeding van de organen op een gegeven moment faalt waardoor de organen hun werk niet meer goed kunnen doen. Hierdoor ontstaat een levensbedreigende situatie.
Essentieel voor een goede doorbloeding is het aminozuur arginine. Arginine wordt door het enzym stikstofmonoxide synthase (NOS) omgezet in stikstofmonoxide. Stikstofmonoxide zorgt ervoor dat de bloedvaten open staan en de organen goed doorbloed worden. De werking van NOS wordt geremd door ADMA. ADMA staat voor asymmetrische dimethyl arginine. ADMA komt van nature voor in het lichaam en komt vrij bij de afbraak van eiwitten.
Al tijdens zijn promotieonderzoek ontving Robert Nijveldt de ‘Young Investigator research award’ van de ‘American Association of Study of Liver Disease’, de belangrijkste organisatie op het gebied van leverziekten in de wereld. Nijveldt is chirurg in opleiding. Zijn promotie-onderzoek werd gesubsidieerd door het NWO (Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek).
Bron: VUMC

Recente artikelen