Voortgang Europese Risico Management Strategie Geneesmiddelen

Array

De groep van Hoofden van Geneesmiddelen Agentschappen in de EU waar het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) deel van uitmaakt, heeft een voortgangsrapportage en actieplan gepubliceerd over de Europese Risico Management Strategie voor geneesmiddelen (zie persbericht). In de voortgangsrapportage wordt uitgelegd wat tot nu is gedaan en bereikt ter versterking van de controle op veilig gebruik van geneesmiddelen de EU. In het actieplan worden vervolgstappen aangekondigd.
Bron: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen


Met de groep van Hoofden van Geneesmiddelen Agentschappen is het CBG is van oordeel dat het noodzakelijk is de bewaking van het veilige gebruik van geneesmiddelen meer aandacht te geven. Het CBG schaart zich achter het uitgebrachte actieplan en het CBG is dan ook bereid extra te investeren in geneesmiddelenbewaking. In het actieplan is als één van de prioriteiten opgenomen: “Secure the best use of scarce resources for pharmacovigilance”.

Vooruitlopend op het verschijnen van het actieplan heeft het CBG in de loop van 2004 reeds een aantal zaken in gang gezet. Binnen het CBG komt een zelfstandige afdeling Geneesmiddelenbewaking. De werving voor het hoofd van deze afdeling is gaande. Behalve de continuering van de financiering door het CBG van Lareb (Nederlands Bijwerkingen Centrum) is nu ook geld gereserveerd voor het uitvoeren van onafhankelijk onderzoek in het kader van geneesmiddelenbewaking.

De samenwerking met Lareb is geïntensiveerd er zijn initiatieven genomen om te komen tot samenwerkingsverbanden met Nederlandse universiteiten om de in Nederland aanwezige expertise optimaal te kunnen inzetten en dan niet alleen in Nederland, maar in de hele EU. De samenwerking met de overige EU lidstaten is van belang voor een zorgvuldige besluitvorming met betrekking tot geneesmiddelen gerelateerde veiligheidszaken, en is ook van belang voor een optimale inzet van de beschikbare deskundigen. Met betrekking tot dit laatste heeft het CBG het initiatief genomen om te komen tot een EU-wijde synchronisatie van de indiening van de periodieke veiligheidsverslagen over geneesmiddelen die dezelfde werkzame stof bevatten. Dit initiatief heeft steun gekregen van alle lidstaten en van de Europese koepelorganisaties van farmaceutische industrieën. Door deze synchronisatie kan het beoordelingswerk worden verdeeld over de lidstaten en wordt duplicatie van werk voorkomen.

Recente artikelen