Proef met seksuele zorg voor gehandicapten
ArrayJan Troost krijgt proef bij vertrek CG-Raad ‘cadeau’
UTRECHT – Seksloze wezen, zo worden chronisch zieken en gehandicapten vaak gezien. Dat zei vertrekkend voorzitter Jan Troost van de Chronisch Zieken en Gehandicaptenraad. Wat hem betreft, komt er een aanvullend pakket waarin seksuele gezondheidszorg voor bijvoorbeeld mensen met een dwarslaesie is opgenomen.
Daarom was hij blij om op zijn afscheidsreceptie te kunnen vertellen dat zorgverzekeraar Agis bij wijze van afscheidscadeau bereid is een proef te financieren om te kijken of dat mogelijk is.
Weinig hulp
Troost, die is opgevolgd door voormalig staatssecretaris voor Sociale Zaken A. Verstand, groeide zelf op in een tijd waarin ‘gehandicapten niet aan seks deden’. Eigenlijk is dat nu vaak nog zo. Uit een nog niet gepubliceerd onderzoek van de Rutgers Nissogroep en ZonMw onder 105 revalidatiepatiënten en 55 partners blijkt het hulpaanbod nog steeds uitblijft. Eenderde vroeg zelf om hulp, maar kreeg dat daarna slechts mondjesmaat aangeboden, aldus drs. J. Bender die de pilot van Agis gaat opzetten. “Het is een blinde vlek in de gezondheidszorg.â€ÂÂ
50 Deelnemers
Bender, als seksuoloog werkzaam bij de Sophia Revalidatiecentra in Den Haag en voor de Rutgers Nissogroep, vertelt dat 70 procent van de ondervraagden aangaf een verandering in hun seksleven te hebben meegemaakt. Meer dan de helft van deze groep had daar echt last van. De proef van Agis is bedoeld voor zowel mensen die met een handicap geboren zijn als voor mensen die tijdens hun leven een handicap of chronische ziekte krijgen. In totaal kunnen 50 mensen na de zomer aan de proef meedoen.
Satisfactie
De bedoeling is dat zij na een intakegesprek met een seksuoloog een aantal gesprekken voert om te kijken wat zij nodig hebben. Dat kan een erectiemiddel zijn, maar ook een afspraak met een ergotherapeut. Bender benadrukt dat de zorg verder gaat dan de vraag of de geslachtsdelen naar behoren functioneren. “Het gaat ook over contact, bewegen en voelen. Het niet kunnen praten na een beroerte, hoe kan iemand met een tremor een ander teder aanraken.†Einddoel is een vorm van satisfactie voor de patiënt en dat hoeft niet altijd geslachtsgemeenschap te zijn.
Bron: ANP Auteur: Nieuwsredactie Elsevier Gezondheidszorg |