Rode hond: bijna 50 personen besmet

Array

Bij de rodehondepidemie zijn in de Gelderse Vallei in ieder geval een kleine vijftig personen besmet, onder wie drie zwangere vrouwen. De kinderziekte woedt vooral in de zogenaamde bible belt, waar veel mensen uit bevindelijk-gereformeerde kring zich om principiële reden niet laten inenten.

Van de Vallei heeft Rhenen de laagste vaccinatiegraad: iets meer dan 80 procent laat zich inenten. In Ede en Veenendaal ligt dat op 90 procent en in Wageningen met 93 procent nog iets hoger.

De GGD Nederland-Midden telde tot nu toe twintig besmettingen, de meeste gevallen in Rhenen en Veenendaal. Bij de Hulpverlening Gelderland- Midden, die een groot deel van Gelderland bestrijkt, zijn 26 gevallen gemeld, waarvan het merendeel in Ede en Barneveld.

In lange tijd is het niet zoveel geweest, zegt arts infectieziekten Frits Woonink van de GGD. Maar het is de top van de ijsberg, stelt hij. Melden is niet verplicht en gebeurt ook lang niet altijd. De epidemie heeft volgens Hulpverlening Gelderland-Midden inmiddels zijn hoogtepunt gehad in deze regio. Bron: De diverse bronnen

Recente artikelen