Niet gecategoriseerd

Domeindiscussie over Nurse Practitioner stopgezet

Om te voorkomen dat er een lappendeken van nieuwe beroepen ontstaat, worden de Nurse Practitioner (NP) en de Physician Assistant (PA) voorlopig geen nieuwe beroepen. Ook wordt er voorlopig geen discussie gevoerd over tot welk domein beide behoren. De Nurse Practitioner blijft voorlopig werkzaam in het verpleegkundig domein. Zo adviseert de Stuurgroep Modernisering Opleidingen en Beroepsuitoefening in de Gezondheidszorg (MBOG) aan minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid. De Stuurgroep MOBG is op 1 april 2004 door de minister geïnstalleerd met de opdracht om binnen vijf jaar met de betrokken organisaties in de gezondheidszorg de beroepenstructuur en de zorgopleidingen te moderniseren tot een samenhangend stelsel.De stuurgroep vindt dat er in de Wet BIG een experimenteerartikel moet komen waarin wordt aangegeven dat bepaalde (nieuwe) professionals bevoegd zijn tot het verrichten van met naam genoemde voorbehouden handelingen. Die bevoegdheden, zoals het voorschrijven van bepaalde medicijnen, moeten dan geregeld worden in zogeheten Algemene Maatregelen van Bestuur.
Volgens de stuurgroep moeten NP’s en PA’s in verband met taakherschikking bepaalde medicijnen kunnen voorschrijven. Daarvoor moet de Wet op de Geneesmiddelenvoorziening (WOG) worden aangepast en moet het voorschrijven van geneesmiddelen worden opgenomen in de regeling voorbehouden handelingen van de Wet BIG.
De Nederlandse Vereniging van Nurse Practitioners (NVNP) wil nog niet officieel reageren op het advies. “Volgende week zullen we het in onze bestuursvergadering bespreken. Pas dan kan ik er iets over zeggen”, aldus NVNP-voorzitter Arjen de Vries. (AvB)

Bron: HuisartsVandaag/Verpleegkunde nieuws