Hoogervorst maakt zich op voor pittig zorgdebat

Array

Eerste Kamer spreekt zich uit over zorgstelsel
Minister Hoogervorst maakt zich op voor een pittig gesprek met de Eerste Kamer over het nieuwe zorgstelsel volgende week dinsdag. Het definitieve besluit volgt een week later.
Oppositiepartij PvdA heeft gevraagd om een hoofdelijke stemming, met als inzet de no-claimregeling.

No-claim wijzigen
De sociaal-democraten hopen deze nog te kunnen veranderen in een eigen bijdrage. Volgens de voorstellen van minister Hoogervorst kunnen zorgverzekeraars straks naast de no-claimregeling ook nog vormen van vrijwillige eigen bijdragen invoeren.

Duidelijkheid
Wat de PvdA betreft verdwijnt de no-claim uit het stelsel. Ook D66 heeft er moeite mee. Het CDA heeft wel veel vragen over de no-claim, maar volgens CDA-senator Van Leeuwen is dit altijd nog beter dan een verplichte eigen bijdrage. De VVD wil vooral meer duidelijkheid over de eigen betalingen. Patiënten moeten weten waar ze recht op hebben en waar ze aan toe zijn, vinden de liberalen.Meer vragen
Zoals gebruikelijk hebben de senatoren van alle fracties nog veel meer vragen over de wetten waarmee de minister volgend jaar meer marktwerking in de zorg wil invoeren en zorgverzekeraars een regierol te laten spelen.

Privacy
Zo maakt de PvdA zich onder meer druk over de privacygevoelige uitwisseling van patiëntengegevens en kennis van de zorgverzekeraars over de kwaliteit van de zorg en de privacy van patiënten.

Zorgen
Het CDA maakt zich vooral zorgen over de mogelijkheden van de patiënten om zelf te bepalen welke arts ze bezoeken, hoe ver de macht van de zorgverzekeraars gaat en hoe de nieuwe Zorgautoriteit daarop zal toezien. De VVD heeft een positieve grondhouding, maar maakt zich ook zorgen over de vrije artsenkeuze.

Zwaar debat
Hoogervorst gaf eerder al toe, dat het voor hem een zwaar debat zal worden. Ondertussen sluiten steeds meer zorgverleners zich aan bij de kritiek van de huisartsen die maandag in Amsterdam protesteren tegen “de macht van de zorgverzekeraars”.

Bron: ANP

Recente artikelen