Onderzoek ruilhandel donorcellen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoekt de praktijken van vruchtbaarheidskliniek Geertgen uit De Mortel. Deze kliniek geeft paren die zwanger willen worden en zelf een eicel dan wel zaadcellen afstaan, voorrang op de wachtlijst. De IGZ plaatst vraagtekens bij deze werkwijze.De kliniek hoopt middels de ruilhandel de wachtlijst voor donorgeslachtscellen – momenteel zo’n anderhalf jaar – binnen enkele weken weg te werken.

Voor het uitvoeren van de IVF-behandelingen heeft Geertgen vorige week een contract gesloten met het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Het ziekenhuis was gistermiddag niet op de hoogte van het onderzoek van de IGZ.

Bij de IGZ bestaan twijfels over deze handelwijze, aldus een woordvoerster. De inspectie heeft onlangs een bezoek gebracht aan Kliniek Geertgen en bestudeert nu of de voorkeursbehandeling ethisch verantwoord is. „Dat is in de gezondheidszorg niet toegestaan“, aldus de woordvoerster. Ze verwacht dat het onderzoek binnen drie weken is afgerond. Mocht blijken dat de werkwijze van Geertgen onverantwoord is, dan rest de kliniek twee keuzes: stoppen of naar de rechter.

De Mortelse kliniek maakt zich geen zorgen. Buiten medeweten van de Raad van Bestuur bood een gynaecoloog lesbische stellen de mogelijkheid tot eiceldonatie. In ruil hiervoor kon de wachttijd voor donorzaad worden bekort. De Raad van Bestuur maakte een einde aan deze koppelverkoop.Minister Hoogervorst van Volksgezondheid noemde eiceldonatie als voorwaarde voor het verkrijgen of bespoedigen van spermadonatie destijds ’volstrekt ongewenst’

One thought on "Onderzoek ruilhandel donorcellen"

  1. -edit redactie- dit soort verzoeken worden om vanwege het karakter van de website, de privacygevoelige informatie van het verzoek en vanwege de inhoud van het verzoek niet geplaatst. –

    Groetjes

    N. en s.

Comments are closed.

Recente artikelen