Foto: Ton Hurks

Opleiding mantelzorgmakelaar van start

Op 19 mei is de eerste opleiding tot mantelzorgmakelaar van start gegaan. Deze post-hbo opleiding duurt negen maanden en leidt op tot het professioneel kunnen ondersteunen van mantelzorgers.

“Als mantelzorgmakelaar neem je de praktische regeltaken over van de mantelzorger. Het gaat bijvoorbeeld om het aanvragen van zorg, afspraken maken met instanties en hulp bieden bij het invullen van formulieren”, aldus Truus Oud, directeur van de opleiding.

“Maar een mantelzorgmakelaar kan ook hulp bieden bij gesprekken tussen werkgever en werknemer over bijvoorbeeld het aanvragen van zorgverlof. We hebben veel positieve geluiden gehoord van voornamelijk wijk-, en oncologieverpleegkundige. Zij vragen de mantelzorgmakelaars geregeld om advies”, aldus Oud.
Van de 22 cursisten zijn er vier verpleegkundigen, onder wie Krista Verstraten.“Ik heb tijdens mijn afstuderen een brochure gemaakt voor mantelzorgers, omdat ik vond dat er te weinig informatie voor deze groep was.

In mijn huidige werk als psychiatrisch verpleegkundige heb ik er niet zo veel mee te maken. En omdat ik graag weer een opleiding wilde gaan doen, ben ik op de opleiding tot mantelzorgmakelaar gestuit. Vooral het praktische aspect van de opleiding spreekt mij erg aan”, aldus Verstraten.

Momenteel zijn er drie mantelzorgmakelaars werkzaam in Nederland. Zij hebben de functie zelf in het leven geroepen. Madelon van der Leest is een van hen: “Als je nagaat dat er bijna vier miljoen mantelzorgers in Nederland zijn, kun je je voorstellen dat er behoefte is aan ondersteuning. Wij worden vergoed door de AWBZ. Dus een mantelzorger hoeft er niet extra voor te betalen.” De opleiding kost 4.075 euro.

www.mantelzorgmakelaar.nl

Recente artikelen