Niet gecategoriseerd

Acties bij gemeentelijke ambulancediensten


Het personeel van de gemeentelijke ambulancediensten voert vandaag (9 juni) samen met het overige gemeentepersoneel actie. Het ambulancepersoneel draait zondagsdiensten.
De inzet van de actie is het CAO-conflict bij de gemeenten.

Zo willen de werkgevers, verenigd in de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de lonen per 1 juni 2005 met 0,6 procent verhogen. De bonden eisen echter 1,25 procent per 1 januari 2005.

“Dat is geen overdreven eis. Dat is een zeer verantwoorde loonontwikkeling; zelfs nog onder het niveau van de inflatie”, aldus Willem-Jelle Berg van CNV Publieke Zaak.
De bond is overigens ook boos op de VNG, omdat deze paniek zou zaaien onder medewerkers van ambulancediensten.
Vorige week bracht de VNG naar buiten dat 60 procent van de ambulancediensten failliet dreigt te gaan door de dure pensioenregeling, waarbij werknemers kunnen stoppen met werken als ze 55 jaar oud zijn. Dit is functioneel leeftijdsontslag (FLO): een regeling voor personeel dat zware lichamelijke en fysieke arbeid verricht. Ze krijgen dan ongeveer 80 procent van het salaris. De VNG wil deze regeling afschaffen, maar de bonden zien daar niets in.

Volgens CNV Publieke Zaak worden de uitspraken van de VNG dat ambulancediensten massaal failliet gaan niet onderbouwd door onderzoek. De vakbond zegt dat slechts enkele organisaties financiële problemen hebben. “En die komen niet direct door de arbeidsvoorwaarden. Het kan ook komen door fusies of managementproblemen”, aldus de bond. (AvB) CAO Overzicht

Bron: Verpleegkunde Nieuws