Meer kinderen gevaccineerd

Array

De vaccinatiegraad in Nederland is toegenomen. Dit blijkt uit het rapport "Vaccinatietoestand Nederland per 1 januari 2004".

De toename geldt voor alle vaccinaties, met uitzondering van de vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio (DTP) voor schoolkinderen. De daling in de vaccinatiegraad bij zuigelingen die zich in voorgaande rapportages aftekende, lijkt zich niet voort te zetten.

Het rapport beschrijft het percentage kinderen dat gevaccineerd is via het Rijksvaccinatieprogramma. Het gaat om zuigelingen geboren in 2001, kleuters geboren in 1998 en schoolkinderen geboren in 1993. De landelijke percentages zijn voor het eerst voor alle vaccinaties boven de 95 procent en voldoen hiermee ruim aan de normen van de WHO. Internationaal gezien is het percentage gevaccineerde kinderen in Nederland zeer hoog. De gebieden met lagere vaccinatiepercentages beperken zich tot gemeenten en provincies waar veel mensen wonen die zich om godsdienstige redenen niet laten inenten. Dit komt overeen met voorgaande rapportages.
Het rapport is gebaseerd op de registratie van toegediende vaccinaties bij de entadministraties en is een gezamenlijke publicatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, de Landelijke Vereniging van Entadministraties en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Het rapport met de cijfers tot 1 januari 2004 staat op de website van het RIVM.

Bron: RIVM

Recente artikelen