Meerderheid Senaat steunt Zorgverzekeringswet

Array

Een meerderheid in de Eerste Kamer (CDA, VVD en D66) steunt de kabinetsplannen voor een nieuwe basisverzekering.

Door een aantal concessies te doen wist minister Hoogervorst (VWS) de senatoren tijdens het debat over de invoering van de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet op de zorgtoeslag te overtuigen. Op 14 juni vindt de formele hoofdelijke stemming plaats. Tijdens de behandeling van de invoeringswet in oktober wil het CDA nog wel de mogelijkheid hebben om nog eens kritisch te kijken naar de invoeringsdatum van 1 januari 2006. Hoogervorst beloofde de senatoren onder meer dat de maximale percentages voor de compensaties van te hoge zorgkosten zullen worden vastgelegd in de invoeringswet.

Een huishouden mag straks maximaal 5 procent van het inkomen kwijt zijn aan zorgpremies. Voor alleenstaanden zal dit 3,5 procent zijn. Als iemand meer betaalt is een zorgtoeslag mogelijk via de Belastingdienst.De positie van de huisarts als poortwachter wil de bewindsman extra verankeren in de invoeringswet. Bovendien zal een zorgverzekeraar verplicht worden om huisartsenzorg bij een huisarts in te kopen.

Als mensen straks niet reageren op een aanbod van de verzekeraar, zal de minister iedereen bij wet laten overgaan, zodat deze groep toch automatisch verzekerd blijft bij hun huidige zorgverzekeraar. Het beroepsgeheim van artsen wordt niet bedreigd en ook de bescherming van persoonsgegevens is goed geregeld, aldus minister Hoogervorst. Toezichthouders zullen zorgverzekeraars beoordelen op naleving van afspraken, zo is toegezegd.

De verwachting is dat de overheid voor de zorgtoeslag structureel 2,1 miljard euro moet uittrekken. Bijna een miljard euro zal bestemd zijn voor compensatie van de inkomenseffecten, 72 miljoen voor de uitvoering van de zorgtoeslag, en 16 miljoen voor de publiekscampagne.

Handtekeningen
Bij aanvang van het debat in de Eerste Kamer heeft voorzitter van de Eerste Kamercommissie voor VWS, mevrouw Van Leeuwen, nog ongeveer half miljoen handtekeningen in ontvangst genomen, die zijn verzameld in het kader van de actie voor keuzevrijheid in de gezondheidszorg.

Stemming
Op 14 juni zal de Eerste Kamer stemmen over een motie van PvdA-senator Hamel om de invoering van de Zorgverzekeringswet met één jaar uit te stellen. Daarnaast wordt gestemd over een motie van VVD-senator Swenker om een vloeiende overgang naar het nieuwe zorgverzekeringstelsel te garanderen. Tot slot vindt een hoofdelijke stemming plaats over de Zorgverzekeringswetten.

Bron: ZN

Recente artikelen