VWS en ZN maken nieuwe afspraken voor overgang naar basisverzekering

Array

De datum voor het aanbod van de zorgverzekeraars aan hun verzekerden voor de overgang van de huidige zorgverzekering naar de nieuwe basisverzekering verschuift van 1 november naar 15 december 2005. Het ministerie van VWS heeft nieuwe afspraken gemaakt met Zorgverzekeraars Nederland over de overgang van het oude verzekeringsstelsel naar de nieuwe Zorgverzekeringswet per 1 januari 2006.

Dit staat in een brief die minister Hoogervorst deze week aan de Tweede Kamer stuurt. In maart heeft Zorgverzekeraars Nederland (ZN) onderzoek laten uitvoeren door Pricewaterhouse Coopers (PWC) naar knelpunten die zorgverzekeraars ervaren bij de invoering van de Zorgverzekeringswet en de Wet op de Zorgtoeslag per 1 januari 2006. Uit het onderzoek komt naar voren dat invoering op de geplande datum haalbaar is.Inmiddels is gelet op de investeringen het ‘point of no return’ naar het oordeel van de verzekeraars gepasseerd, zodat terugdraaien of uitstel van de operatie met kapitaalvernietiging gepaard zou gaan. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat de invoering een ingrijpende verandering is met gevolgen voor nagenoeg alle bedrijfsprocessen.

De invoeringsactiviteiten,vooral op het vlak van informatisering en voorlichting aan verzekerden, zijn voor een aantal verzekeraars zo ingrijpend, dat ZN heeft aangegeven niet langer te kunnen vasthouden aan de toezegging om alle verzekerden vóór 1 november een non-select aanbod voor de hoofd- en aanvullende verzekering te kunnen doen. In overleg met het ministerie is besloten deze datum op te schuiven naar 15 december.

Aangezien de datum van 1 november opschuift, moet ook de datum van 1 maart 2006 waarvoor verzekeringsplichtigen boetevrij en met terugwerkende kracht een zorgverzekering kunnen afsluiten, worden opgeschoven. De verzekerden krijgen hiervoor nu de tijd tot 1 mei.

VWS heeft verder afspraken gemaakt met ZN over de kritische data waarop uiterlijk duidelijkheid moet bestaan over de inhoud van het pakket, het budget per verzekeraar uit het Zfw-fonds en de eisen met betrekking tot de solvabiliteit en andere technische voorzieningen. Daarvoor is het essentieel dat de parlementaire besluitvorming over de Zorgverzekeringswet en de Wet op de Zorgtoeslag uiterlijk voor 1 juli wordt afgerond.

Voor wat betreft de bijdrage uit het Zfw-fonds accepteren verzekeraars dat verzending medio september zal plaatsvinden. Ten aanzien van de Invoerings- en aanpassingswet gaat de planning uit van besluitvorming direct na het reces.

Hoogervorst heeft verder besloten de overheveling van de GGZ gefaseerd door te voeren. Naast de invoering van de nieuwe zorgverzekering, kunnen zorgverzekeraars niet ook nog een groot project als de GGZ-overheveling voor hun rekening nemen. Een en ander komt er op neer dat in operationeel opzicht de overheveling van de GGZ niet eerder dan per 2007 zal gaan plaats vinden.

Bron: ZN

Recente artikelen