Barmhartigheid staat centraal bij Utrechts gezondheidsfestival op 2 en 3 juli

Array

Een werverlend festival over 2000 jaar geschiedenis van de Gezondheidszorg. Locatie is het museumkwartier van de Utrechtse binnenstad, plaats van kloosters en gasthuizen.
Ons gratis festival richt zich op een groot publiek en onze activiteiten zijn zowel breed als laagdrempelig als ook verdiepend:

  • levende geschiedenis
  • cultuurhistorische thema’s
  • podiumkunsten
  • bijzondere lezingen
  1. De hongerigen spijzen,
  2. de dorstigen te drinken geven,
  3. de naakten kleden,
  4. de zieken verzorgen,
  5. de vreemdeling herbergen,
  6. de gevangene bezoeken en
  7. de dode begraven,

Dat zijn de zeven werken van barmhartigheid die sinds eeuwen een christelijke inspiratiebron zijn voor de gezondheidszorg. Ook zijn deze werken een inspiratiebron geweest voor tal van schilders.

In het kader van het Festival Gezondheid 2005 toont het Museum Catharijneconvent een presentatie met schilderijen over de zeven werken van barmhartigheid. Die presentatie duurt van 3 juni tot 31 juli. Het genoemde festival vindt plaats op zaterdag 2 en zondag 3 juli op het Domplein en de Nieuwegracht te Utrecht. Tal van Utrechtse instanties sponsoren dit festival, zoals AGIS Zorgverzekringen, de Provincie Utrecht, het Utrechts Nieuwsblad, het UMC Utrecht, Het Diakonessenhuis Utrecht, het Antonius Ziekenhuis Nieuwegein en het Meander Medisch Centrum te Amersfoort. Op 2 en 3 juli treden chirurgijns uit de Middeleeuwen op, kun je op de markt rotte kiezen laten trekken en zijn tal van geneesmiddelen uit vervlogen jaren te koop. Ook vindt dus die tentoonstelling over de werken van barmhartigheid plaats. Wil je meer weten daarover weten of over alle andere activiteiten van het festival?

Speciale groepsrondleidingen:
Het is mogelijk om een rondleiding te reserveren voor groepen tot maximaal 20 personen,informatie hierover bij Festival Gezondheid.
Prijs 2 euro per persoon exclusief museumtoegang.

Stuur dan een email naar [email protected]Festival Gezondheid • Aanschouw de Romeinse legerarts die zijn gewonde soldaten vakkundig verzorgt. Gruwel mee als je ziet hoe een 17-eeuwse tandarts zijn patiënten van een rotte kies afhelpt.
• Ruik de pest die in Utrecht uitbreekt!
• Verwonder je over Middeleeuwse chirurgijns, kruidenvrouwen en kwakzalvers.
• Kijk mee in een veldlazaret uit de tweede wereldoorlog.
• Luister naar het medisch team van MOGOS, het supermoderne mobiele hospitaal van de landmacht, net terug uit Irak!
• Lach en huil mee met “Zieken” (een festival theaterproductie)…

op 2 en 3 juli van Domplein via de Nieuwegracht tot aan het Servaasbolwerk

2000 jaar gezondheidszorg beleven, horen, zien, proeven en ruiken!
Op 2 en 3 juli bruist het in het Utrechtse Museumkwartier! Vanaf de Romeinen tot bataljon 400 geneeskundige troepen van de landmacht. De geschiedenis van de Geneeskunde, de Tandheelkunde en de Farmacie wordt tot leven gebracht. Op een positieve en historisch verantwoorde wijze komt 2000 jaar zorg voor de mens tot leven.

Hoofdprogramma
Een prachtige wandelroute van het Domplein via de Nieuwegracht tot aan het Servaasbolwerk voert je langs de optredens waarin de tijdvakken Romeinse tijd, Middeleeuwen, 17e en 18e eeuw en de Nieuwste Tijd aan bod komen. Langs de route wordt (historische) muziek gespeeld, gedanst, theateracts worden opgevoerd en er is markt. Vanaf 3 juni kan je ook naar een tentoonstelling over de Werken van Barmhartigheid in Museum Catharijneconvent. Tijdens het festivalweekend ben je welkom in de Regiustuin van het Universiteitsmuseum.

Lezingencircuit
Een wetenschappelijk verantwoorde lezingencyclus wordt op beide dagen gehouden in het Academiegebouw van de Universiteit van Utrecht. Op zaterdag en zondagmorgen zal de multiculturele zorg zichtbaar worden in een komische presentatie door theatergroep PH Neutraal.

Kinderprogramma
Een uitgebreid programma met; doe-route van Gezondheid of Gekkenwerk; maak je eigen geheimzinnige drankjes en zalfjes; bekijk de poppenkast van de Middeleeuwse broeder Koenraad; luister naar het verhaal van Nijntje in het Ziekenhuis; Watervrees van Romein tot Leidsche Rijn; ga zelf gipsen; sporten en spellen doen en doe nog veel meer!

Draagvlak
Het festival is als “levende Geschiedenis-evenement” opgenomen in de activiteiten rondom het Jaar van de Folklore. Gezondheid! wordt breed gesteund door bedrijven, musea en instellingen en presenteert de gezondheidszorg en zijn rijke geschiedenis op een vrolijke en positieve manier. Onze beschermvrouw is mevrouw A. Brouwer, onze beschermheer is Herman van Veen.

Programma Het festivalprogramma is uit de volgende onderdelen samengesteld:

Klik hier voor de plattegrond van het festival!

Banieren met de haan

Tijdens het festival is Gallus de haan overal te zien op masten met grote banieren.
Bij elke activiteit staan dezelfde cijfers en letters op de masten als op de plattegrond

De Haan Latijn Gallus
De haan is het logo van het festival.. Dit heeft een aantal redenen Klik hier om meer te lezen over de haan.

Over Gastheer
Zonder Gastheer zou dit festival niet kunnen bestaan. Daarom willen we graag een stuk besteden aan onze gastheer. Lees verder..

De Zieken
Het Catharijnegasthuis aan de Nieuwegracht 63 werd aan het einde van de 16e eeuw een ziekenhuis. Het was het eerste academisch ziekenhuis van Nederland. Er bestaat een anoniem schilderij gemaakt vanLees verder..

Stichting Geschiedenis van de Gezondheidszorg Utrecht (SGGU) Het festival Gezondheid! is een initiatief van de Stichting Geschiedenis van de Gezondheid Utrecht.
Het kloppende hart van de organisatie van het festival is gevestigd aan:
Lange Nieuwstraat 68
3512 PL Utrecht

T 030 23 04 508

Wil je meer weten over het festival of je aanmelden als vrijwilliger?
Stuur ons een mailtje met je gegevens en wij nemen contact met je op.

Contact

Utrecht is een drukke stad. Tijdens ons festival worden diverse evenementen in en rond de stad georganiseerd, tevens zijn alle winkels geopend in verband met koopzondag. Wij adviseren u daarom dringend om gebruik te maken van het openbaar vervoer om Festival Gezondheid! te bezoeken. Het Centraal Station van de Nederlandse Spoorwegen ligt op 10 minuten van het festivalterrein. Loop naar de Domtoren, de start van het festival is op het Domplein.

Kijk op onderstaande links voor meer informatie:

Utrecht bereikbaar

9292ov.nl


Samenwerking met ROC Midden Nederland Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door meer dan 100 vrijwilligers. Door de enthousiaste samenwerking met het ROC zal een groot deel van deze vrijwilligers bestaan uit apothekersassistenten, doktersassistenten, verpleegkundigen, verzorgenden in opleiding.

Hoofdsponsoren van het festival zijn:
CenE Bankiers
Provincie Utrecht
UMC Utrecht
Utrechts Nieuwsblad
www.ouderenzorg.nl

Bron: gezondheid-utrecht.nl

Recente artikelen