Stand.nl: De huisartsen zijn uit op eigen gewin

Array

Eens(29%)Oneens(71%)een kleine 3000 mensen hebben gestemd, uitzending van Stand.nl met Siem Buijs.
Huisartsen verdienen al meer dan genoeg
Geef ik geen antwoord op, dan meng ik mij in het conflict.
Artsen die de waarheid verdraaien die liegen
Die spreken onwaarheid, ja.
Ik zeg zelf mijn lidmaatschap van de LHV wel op
Nee Samenvatting:
De huisartsen zijn uit op een andere bekostigingsstructuur. De huisartsen zijn uit op eigen gewin volgens Buijs. We kregen honderden mails van patienten met onrust en ongeloof over de ZVW. We meenden dan dat we toch ook een keer de bevolking goed moesten inlichten hoe het nu werkelijk gegaan is.
We hebben ons lang ingehouden. Een artikel in het NRC van één van de leden van het actiecomité met allerlei klachten over inschrijving op naam, privacy en poortwachtersfunctie, doet geen recht aan zaken die op zeer zorgvuldige wijze zijn besproken in de Eerste Kamer. We mengen ons met deze brief niet in het conflict over het bekostigingssysteem. We willen met de brief duidelijk maken dat de ZVW voor partijen een verbetering betekent. Vanuit het actiecomité huisartsen werden we ondanks het uitgebreid overleg in de eerste Kamer vorige week en de stemming gisteren, nog steeds geconfronteerd met onwaarheden.
De onderhandelingen tussen de minister en de LHV dienen te gaan over de inkomsten van de huisartsen. Dat moet je dan ook als huisartsen zeggen, je strijd voor je eigen inkomen. Daar moet je geen argumenten bij gaan zoeken die patienten ongerust en angstig maakt.

Met de ZVW is de no-claim van huisartsen van tafel, de inschrijving op naam is gebleven, de privacy blijft gewaarborgd. Professionele autonomie, d.w.z. mag de huisarts voor zijn patientn het beste geneesmiddel voorschrijven, blijft. Dat is allemaal gegarandeerd. De verwijsfunctie is exclusief aan de huisartsen toebedeeld. De poortwachtersfunctie is benoemd. De huisarts is een pilaar van ons zorgsysteem en dat wordt kamerbreed gedragen.
In de nieuwe wet is meer keuzevrijheid, de solidariteit is beter, en er is geen tweedeling meer tussen ziekenfonds en particulier. Geen risicoselectie en een acceptatieplicht.
Dus alle verdachtmakingen afgelopen donderdag van het actiecomité in het NRC zijn onjuist. Het woord autistisch is door de actievoerenden huisartsen al vaker gebruikt. Ik herken dat niet, zeker waar alles zo zorgvuldig is gebeurd. Ik kan me daar niet in vinden. Ik voel me geen schoothondje van Hoogervorst. Ik zit al 7 jaar in de Tweede Kamer en ook bij mevrouw Borst heb ik de belangen van de huisartsen altijd voor het voetlicht gebracht. Dat is met de no-claim discussie wel gebleken ook. Ik vind niet dat we ons bemoeien met lopende zaken, ik hoop dat de onderhandelingen doorgaan. Je moet over de inhoud gaan praten. Het ging ons uitsluitend om de misinformatie die patienten in ons land gekregen hebben en de onrust die hierdoor is ontstaan.
Beoordeel me op mijn daden, krachtig pleidooi voor ZVW en no-claim. De huisartsen vertellen onwaarheid, ik doel vnl op het actiecomité en de LHV. Ik vraag me af of de patienten goed geïnformeerd zijn door dit bestuur, dat weet ik niet. Mevr Vogelaar voorzitter van het overleg LHV minister ondersteunt de brief van de kamerleden niet. Ik vind dit verstandig want het zijn 2 verschillende circuits, de bekostigingsstructuur en onze brief over onwaarheden over de ZVW. Er ligt een brief van de LHV en dat houdt in een aantal eisen en dat betekent 150 miljoen extra voor de huisartsengeneeskunde. Ik vind legitiem dat men dat brengt maar laat men dat dan ook goed duidelijk maken.
Wij hebben ons ingezet voor het belang van de Nederlandse patienten, en die boodschap is niet goed overgekomen. Met een goede solidariteit en een goede huisartsgeneeskunde die we vooral zoveel mogelijk moeten proberen te versterken.
Er kan ons geen arrogantie verweten worden, kijk naar de debatten die we gevoerd hebben in de kamer. Misschien was de toonzetting van de brief een wat felle reactie maar dat had ook te maken met de toonzetting die anderen gebruikten in een artikel in de krant. Maar de inhoud sta ik nog steeds achter.
Bron: Stand.nl

Recente artikelen