Zon is nodig, maar met mate

Mensen die uit angst voor huidkanker hun huid systematisch insmeren met een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor (sunblock), moeten beseffen dat ze daarmee ook de aanmaak van vitamine D verhinderen . Die vitamine wordt namelijk door het lichaam geproduceerd onder invloed van de ultraviolette straling.
Op een congres van de American Association for Cancer Research, waarschuwde de Amerikaanse wetenschapper Edward Giovannucci voor een tekort aan vitamine D. Volgens Giovannucci kan vitamine D dertig sterfgevallen door kanker voorkomen tegenover elk sterfgeval door huidkanker als gevolg van minder preventieve maatregelen. Vitamine D zou helpen tegen kanker van de dikke darm, lymfklierkanker, prostaatkanker, longkanker, en ook huidkanker.
Volgens Giovannucci betekent dit niet dat we alle waarschuwingen in verband met de gevaren van zonnebaden moeten negeren. Integendeel. Maar we mogen ook niet in het andere uiterste vallen en onze huid helemaal niet meer onbeschermd blootstellen aan de zon.

Bron: gezondheid.be

Recente artikelen