Verpleeghuis moet met billen bloot

Array

Verpleeghuizen moeten verplicht kwaliteitsgegevens over de instelling openbaar maken. Ook het oordeel van de Inspectie voor de Gezondheidzorg en de mening van cliënten moeten op internet te lezen zijn. Staatssecretaris Clkémence Ross (Volksgezondheid) wil dat dit vanaf volgend jaar gebeurt. Het kabinet heeft gisteren volledig ingestemd met het rapport van de commissie-Kennedie. De Golden Tulip-topman lichtte op verzoek van Ross de sector door. Kennedie concludeerde ook dat instellingen wellicht meer geld nodig hebben voor patiënten die veel zorg behoeven. Ross had daarvoor al 40 miljoen euro voor 2006 losgepeuterd. Verpleeghuizen die voor een extra bijdrage in aanmerking willen komen, moeten daarvoor eerst de ‘zorgzwaarte’ van hun patiëntenbestand in kaart brengen.
Ondertussen heeft Ross de sector eindelijk zo ver gekregen dat die normen voor de zorg heeft opgesteld. Misstanden als mensen urenlang in hun eigen uitwerpselen laten liggen, mogen volgens die normen niet meer voorkomen. Patiënten en hun naasten kunnen aan de hand van de normen zien wat ze mogen verwachten. Vanaf dit najaar gaat de Inspectie voor de Gezondheidszorg de verpleeghuizen met deze normen in de hand toetsen. Bij het speciale, anonieme Meldpunt Verpleeghuiszorg van de inspectie zijn tussen 1 maart en 1 mei bijna 1000 klachten binnengekomen. Uit de klachten komt hetzelfde beeld naar voren als uit eerdere onderzoeken naar misstanden in verpleeghuizen. Geen enkele melding leidde tot direct ingrijpen, want steeds kon de situatie worden opgelost. Toch wil de inspectie het laagdrempelige meldpunt in stand houden. Meerdere malen bleek dat bewoners en hun naasten, maar óók personeelsleden, bang zijn voor repercussies van het verpleeghuis waar ze over klaagden. Of dat terecht is, staat voor de inspectie niet vast. De inspectie neemt de angsten echter wel serieus. Eenderde van de klachten van familieleden, naasten of bewoners ging over personeelsproblemen. Ook over de continentiezorg kwamen veel klachten binnen: te weinig toiletrondes, mensen die uren in hun ontlasting zitten, luiers die niet vaak genoeg verwisseld werden. Dat l.aatste werd naar de indruk van de inspectie soms bepaald door ‘financiële argumenten’. Veertien meldingen leidden tot onderzoek omdat het om acute situaties ging. In totaal 165 klachten werden doorverwezen naar de klachtencommissie van de betrokken instelling. Het ging daar om eenmalige gebeurtenissen. In negentig gevallen wil de inspectie de afhandeling wel in de gaten blijven houden.
Het ministerie van Algemene Zaken hebben hierover een persbericht gemaakt.
Ministerie van Algemene Zaken Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Persbericht ministerraad
17 juni 2005

INSTELLINGEN WORDEN VERPLICHT KWALITEITSGEGEVENS OPENBAAR TE MAKEN

Verpleeghuizen zullen worden verplicht om gegevens over de kwaliteit van zorg openbaar te maken. Op de kwaliteitskaart van een instelling zal zowel het oordeel van de inspectie als het oordeel van de cliënten worden opgenomen. Het streven is in 2006 een begin te maken met publicatie op het internet. Dat blijkt uit de rapportage Kwaliteitsbeleid Langdurige Zorg waar de ministerraad op voorstel van staatssecretaris Ross-Van Dorp van Volksgezondheid, Welzijn en Sport mee heeft ingestemd. De rapportage wordt aan de Tweede Kamer gezonden.

In de rapportage wordt ingegaan op de bevindingen van de commissie-Kennedie over de kwaliteit van de verpleeghuiszorg. Ook wordt gereageerd op de nieuwe normen voor verantwoorde zorg, die onlangs door de gezamenlijke brancheorganisaties zijn aangeboden. Daarnaast wordt de stand van zaken weergegeven van eerder ingezette acties, zoals het gefaseerde toezicht, het meldpunt en het steunpunt voor verpleeghuizen.

De commissie-Kennedie wijst op het gebrek aan transparantie en variatie in het aanbod. Het kabinet is van mening dat transparantie essentieel is om tot kwaliteitsverbetering te komen. Een kwaliteitskaart per instelling met informatie voor cliënten moet dat verbeteren. Bovendien wordt daarmee een jaarlijkse onderlinge vergelijking van de instellingen mogelijk. Daarnaast zouden verpleeghuizen bewuster vanuit een visie moeten werken die gericht is op de cliënt. Financiële en personele middelen moeten daarop worden afgestemd. Een uniform systeem van kostentoerekening helpt daarbij. Het is aan de verpleeghuizen zelf en de brancheorganisaties om zo’n systeem te ontwikkelen.

De commissie vindt ook dat er in de opleiding meer aandacht moet komen voor cliëntgericht werken. Het kabinet zal in overleg met de HBO-raad, de BVE- raad, het kenniscentrum OVDB en sociale partners de opleidingen aanpassen. In het actieplan arbeidsproductiviteit worden daarnaast activiteiten gestart om de arbeidsproductiviteit en arbeidsmarktbeleid te verbeteren.

Het kabinet is van mening dat het structureel mogelijk is om met de beschikbare middelen goede zorg te verlenen. De commissie-Kennedie maakt daarbij de aantekening dat financiering naar zorgzwaarte van een patiënt, vanuit een zakelijke bedrijfsvoering logisch is. Omdat de functiegerichte bekostiging is voorzien op 1 januari 2007, wil het kabinet vooruitlopend daarop instellingen die zwaar zorgbehoeftige patiënten hebben, daarvoor volgend jaar een hogere vergoeding geven. Daarvoor wordt in 2006 een budget van 40 miljoen euro gereserveerd. Om daar een beroep op te doen moeten instellingen de zorgzwaarte van hun cliënten in kaart brengen.

Tenslotte neemt het kabinet het advies over om het bureaucratisch verkeer tussen zorginstellingen en zorgkantoren te verminderen. Dit zal gebeuren in overleg met de zorgverzekeraars. Eerder werd met convenantpartijen in de AWBZ afgesproken dat de kosten voor administratieve lasten met 60 miljoen euro worden verminderd.

Bron: BN de Stem/RVD

Recente artikelen