Veilig bloed essentieel voor volksgezondheid
Array14 juni was het Wereld Bloeddonordag, een dag waarop er meer aandacht is voor de donoren van bloed. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is veilig bloed een van de meest fundamentele behoeftes voor de volksgezondheid van ieder land. Wereldwijd heeft echter 82 procent van de mensen geen toegang tot veilig donorbloed.
De Wereld Bloeddonordag is nog maar twee jaar oud en heeft dit jaar als thema ‘Trots op de donor!’. Volgens de WHO is het van levensbelang dat bloeddonoren hun bloed vrijwillig en zonder betaling afstaan. Deze donoren zijn zich volgens het VN-orgaan bewust van hun verantwoordelijkheid. Er zijn volgens de WHO echter wereldwijd slechts veertig landen met een vrijwillige bloedtransfusiedienst. In minder dan dertig landen wordt die dienst door de staat gecoördineerd.
In de meeste ontwikkelingslanden is de controle van donorbloed op infectieziektes als HIV en hepatitis B en C ver onder de maat. In Afrika is besmet donorbloed nog steeds de oorzaak van vijf procent van alle HIV-besmettingen. Het is dus niet voor niets dat de WHO vorig jaar een speciale dag in het leven heeft geroepen om de aandacht te vestigen op de noodzaak van bloeddonatie. Dat de dag op 14 juni valt is eveneens niet zonder reden: het is de verjaardag van Nobelprijswinnaar Karl Landsteiner die in 1900 de bloedgroepen ontdekte.
Bloedtransfusies redden jaarlijks duizenden mensenlevens. Wereldwijd heeft echter 82 procent van de mensen geen toegang tot veilig donorbloed. Dat maakte de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) dinsdag bekend. Volgens WHO-directeur Jong Wook Lee is veilig donorbloed een van de meest fundamentele behoeftes voor de volksgezondheid van ieder land. Daarom vraagt de WHO dinsdag, op de internationale bloeddonordag , aandacht voor het onderwerp. Malawi, een land waar veertien procent van de bevolking besmet is met HIV, heeft volgens de WHO in twee jaar tijd een betrouwbare bloedtransfusiedienst opgezet. Sindsdien is het aantal kinderen dat stierf aan bloedarmoede door malaria, met zestig procent gedaald, aldus de WHO. Levensbelang
Volgens de WHO is het van levensbelang dat bloeddonoren hun bloed vrijwillig en zonder betaling afstaan. Deze donoren zijn zich volgens het VN-orgaan bewust van hun verantwoordelijkheid. Er zijn volgens de WHO echter wereldwijd slechts veertig landen met een vrijwillige bloedtransfusiedienst. In minder dan dertig landen wordt die dienst door de staat gecoördineerd. In de meest ontwikkelingslanden is de controle van donorbloed op infectieziektes als HIV en hepatitis B en C ver onder de maat. In Afrika is besmet donorbloed nog steeds de oorzaak van vijf procent van alle HIV-besmettingen. De WHO heeft vorig jaar een speciale dag in het leven geroepen om het belang van dit bloeddonorschap onder de aandacht te brengen. Als datum voor deze ‘World Blood Donor Day’ is 14 juni gekozen; de verjaardag van Nobelprijswinnaar Karl Landsteiner die in 1900 de bloedgroepen ontdekte. Nederland
Ook in Nederland zijn er diverse activiteiten. Uit verschillende ziekenhuizen werken internisthematologen, artsen die zijn gespecialiseerd in ziekten van het bloed, dit jaar mee aan de Wereld Bloeddonordag. Burgemeester Cohen van Amsterdam en burgemeester den Oudsten van Enschede tonen hun betrokkenheid aan de Wereld Bloeddonordag door een donorcentrum in hun stad te bezoeken. Het thema ‘Trots op de donor!’ werd vanaf half mei uitgedragen door middel van een posteractie, het donorblad Bloedverwant, en de website van de bloedbank. Bronnen: ANP, Staffnurse, Sanquin , Planet Links:
|