Erasmus MC opent Kenniscentrum over laatste levensfase bij hoofd-hals kanker

Het Erasmus MC opent op 24 juni a.s. het Kenniscentrum palliatieve zorg hoofd-hals oncologie. Het centrum beoogt betere zorg te bieden aan patiënten met een tumor in het hoofd-halsgebied in de laatste levensfase. Els Borst-Eilers, voorzitter van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) opent het centrum tijdens het symposium "Palliatieve Zorg Hoofd-Hals Oncologie".

De afdeling KNO van het Erasmus MC ziet jaarlijks 550 nieuwe patiënten met een hoofd-halstumor en is daarmee een van de grootste hoofd-hals oncologische centra van Europa. Ongeveer de helft van de patiënten sterft binnen vijf jaar, waarvan het grootste gedeelte aan deze ziekte. Veel patiënten hebben palliatieve zorg nodig. Omdat hoofd-halstumoren in een gemiddelde huisartsenpraktijk maar zelden voorkomen, biedt het Kenniscentrum consultatie aan hulpverleners in de eerste en tweede lijn over specifieke problemen van deze patiëntengroep. Systematische aandacht voor psychosociale en spirituele aspecten en voorlichting aan patiënten en hun naasten is een tweede pijler van het Kenniscentrum. De zorg wordt verbeterd door patiënten te volgen en te monitoren en door bevindingen van dit onderzoek later in de praktijk te brengen.

Tijdens het symposium gaan de sprekers in op de laatste inzichten rondom de palliatieve zorg van patiënten met hoofd-halskanker en de werkwijze van het Kenniscentrum. Er is onder meer aandacht voor de rol van de verpleegkundig consulent, de rol van de huisarts en de rol van ICT.
 
Bron: Erasmus MC

Recente artikelen