Medisch adviseur CZ onderzoekt voorschrijfgedrag huisartsen

Array

Apothekers hebben geen meetbare invloed op de kwaliteit van voorschrijven door huisartsen. Artsenbezoekers daarentegen hebben juist een negatieve invloed op het voorschrijfgedrag. Dit concludeert Paul Muijrers, medisch adviseur bij zorgverzekeraar CZ, in zijn proefschrift over het voorschrijven van geneesmiddelen door huisartsen en de rol van de apotheker daarbij. Muijrers is sociaal geneeskundige en sinds 14 jaar medisch adviseur bij zorgverzekeraar CZ. Hiervoor werkte hij 15 jaar als huisarts in Maastricht. Het onderzoek richt zich vooral op de invloed van richtlijnen en de rol van de apotheker.

Muijrers signaleert in het onderzoek onder meer dat huisartsen de samenwerking met apothekers als zinvol ervaren en dat zij een positieve indruk hebben van de zorg die de apotheker kan verlenen. Ook zouden huisartsen en apothekers goede relaties met elkaar hebben en dat zij regelmatig overleg hebben over het voorschrijven van geneesmiddelen het zogenaamde ‘Farmaco Therapie Overleg’ (FTO).

CZ zegt de uitkomsten van het onderzoek te gebruiken om het maken van rationele en wetenschappelijk verantwoorde keuzes bij het voorschrijfgedrag verder te stimuleren. Ook wil CZ het professionaliseren van het FTO bevorderen en meer richten op de zorgfunctie van de apotheker.

Muijrers benaderde voor het onderzoek 1435 huisartsen en 379 apothekers. Ruim 70 procent van de huisartsen en apothekers was bereid mee te werken. Bron: CZ

Recente artikelen