ZN en LOC willen toeslag voor goede verpleeghuizen

Array

Kwaliteitstoeslag per patiënt en financiering naar zorgzwaarte MAARSSEN – Goede verpleeghuizen moeten extra geld krijgen, vinden Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Landelijke Organisatie Cliëntenraden (LOC). Huizen die voldoen aan de normen voor verantwoorde zorg moeten per patiënt een kwaliteitstoeslag krijgen van 1500 à 2000 euro per jaar.
Ook moeten er volgend jaar al extra middelen komen voor financiering naar zorgzwaarte. Dat schrijven ZN en de LOC in een brief aan de Vaste Kamercommissie van VWS die 23 juni met staatssecretaris Ross van VWS overlegt over verpleeghuiszorg. ZN wil samen met het ministerie van VWS een systematiek voor "het belonen van voldoende kwaliteit ontwikkelen".

Onafhankelijke toets
LOC en ZN stellen voor verpleeghuizen die goede kwaliteit leveren te belonen met een toeslag van drie à vier procent boven op de zorgkosten. Die bedragen jaarlijks ongeveer 50.000 euro per plaats. Per patiënt gaat het dus om 1500 à 2000 euro per jaar. Verpleeghuizen moeten dan wel voldoen aan de normen voor verantwoorde zorg. Een onafhankelijke externe toets moet dat vaststellen.

Geen extra kosten
De kwaliteitstoeslag hoeft niets extra’s te kosten, legt LOC-directeur Yvonne van Gilse uit. "Dat hangt ervan af hoe je het organiseert. Slechte huizen zou je juist een korting kunnen geven, waardoor je budgettair neutraal uitkomt."

Meerderheid komt in aanmerking
ZN en LOC verwachten dat de overgrote meerderheid van de huizen in de loop van 2006 in aanmerking komt voor de kwaliteitstoeslag. Huizen die niet voldoen aan de normen voor verantwoorde zorg moeten een verbeterplan opstellen. Als dat niet leidt tot verbetering kan dat ertoe leiden dat zorgkantoren geen zaken meer doen met deze huizen.

Lees verder in Zibb

Recente artikelen