Beter inzicht in rol AT2 receptor bij behandeling hoge bloeddruk en hartfalen

Array

Stimulatie van het effect van de zogenoemde AT2 receptor op vaatverwijding kan een positieve bijdrage leveren aan de behandeling van hoge bloeddruk en hartfalen. Tot deze conclusie komt Wendy Batenburg in haar proefschrift ‘Angiotensine II-geïnduceerde vasodilatatie. De rol van bradykinine, NO en endotheliale hyperpolariserende factoren’, waarop zij 30 juni 2005 promoveert. Batenburg voerde het onderzoek voor haar proefschrift uit in samenwerking met het Thoraxcentrum van het Erasmus MC in Rotterdam.

Het renine-angiotensine systeem (RAS) reguleert de bloeddruk en de water- en zout huishouding in het lichaam. Angiotensine (Ang) II is het actieve eindproduct van het RAS. Ang II reguleert de bloeddruk door binding aan specifieke Ang II type 1 en 2 receptoren (AT1 en AT2 receptoren) in de vaatwand. Remming van de AT1 receptor wordt vaak gebruikt als behandeling tegen hoge bloeddruk. Verschillende studies naar de werking van AT2 receptoren berichten dat de AT2 receptor dienst doet als tegenpool van de AT1 receptoren. Dus door stimulatie van de AT2 receptor kan je eventueel ook hoge bloeddruk tegen gaan, dit zou kunnen voorkomen tijdens behandeling met AT1 receptor remmers. Veel is hier nog niet over bekend en zeker niet in de mens. Het onderzoek richtte zich op het bepalen van de rol van de AT2 receptoren en het werkingsmechanisme hiervan in micro-kransslagaders van de mens.

Wij hebben aangetoond dat het effect van vaatverwijding door Ang II, en dus bloeddrukverlaging, plaatsvindt via de AT2 receptoren en wordt gemedieerd door bradykinine receptoren, die vervolgens zorgen voor stimulatie van de afgifte van stikstofoxide (NO). Dit proces vindt waarschijnlijk plaats in de endotheelcellen van de bloedvatwand. Stimulatie van de bradykinine receptor resulteert naast NO ook in de afgifte van een groot aantal endotheliale hyperpolariserende factoren (EDHF’s). In deze studie is ook een nieuwe EDHF ontdekt, namelijk S-nitrosocysteine. Deze resultaten hebben geleid tot het beter begrijpen van vaatverwijding van de micro-kransslagaders van het hart. Onder andere de werking van AT2 receptoren en daaruit voort komende de mogelijke positieve rol die AT2 receptoren zouden kunnen spelen tijdens behandeling van hoge bloeddruk en hartfalen door middel van AT1 receptor remmers.
 
Bron: ErasmusMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen