Niet gecategoriseerd

Het gebruik van medische gegevens

Array

Het CBP heeft drie nieuwe informatiebladen uitgebracht over het gebruik van medische gegevens. Ze zijn bestemd voor zowel hulpverleners als patiënten. Met de informatiebladen wil het CBP antwoord geven op veel voorkomende vragen op het gebied van het medisch beroepsgeheim, de bewaartermijn van medische gegevens, het elektronisch patiëntdossier, wetenschappelijk onderzoek, beveiliging van het medisch dossier en de rechten van patiënten. Aan de hand van schema’s en vuistregels biedt het CBP de praktijk een handreiking en verwijst daarbij naar relevante instanties en documentatie. Zo wordt voor advies en ondersteuning verwezen naar de regionale Informatie- en Klachtenbureaus Gezondheidszorg. Ook attendeert het CBP op de richtlijnen van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) en de gedragscodes Goed gedrag en de Gedragscode voor verwerking van persoonsgegevens bij onderzoek en statistiek. Op het gebruik van medische gegevens zijn diverse wetten van toepassing, zoals de Wet bescherming persoonsgegevens en de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst. Patiënten en hulpverleners zijn vaak niet op de hoogte van al hun wettelijke rechten en plichten. Waar bijvoorbeeld veel onduidelijkheid over heerst, is het recht op inzage in het medisch dossier van een overleden persoon en de wettelijke leeftijd waarop iemand inzage in zijn eigen dossier mag verzoeken. Dergelijke vragen worden in de informatiebladen behandeld.
OVER HET CBP
Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) houdt -onder de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP)- toezicht op de naleving van wetten die het gebruik van persoonsgegevens regelen. Bij het CBP moet het gebruik van persoonsgegevens worden gemeld, tenzij hiervoor een vrijstelling geldt. Het CBP adviseert de regering en organisaties over de bescherming van persoonsgegevens en onderwerpen die daarmee samenhangen. Het CBP toetst gedragscodes en bemiddelt in geschillen tussen burgers en gebruikers van persoonsgegevens. Op eigen initiatief of op verzoek van een belanghebbende kan het CBP onderzoeken of de manier waarop persoonsgegevens in een bepaalde situatie zijn gebruikt, in overeenstemming is met de wet en daaraan zonodig gevolgen verbinden. Voor in gebreke blijven bij de melding kan een boete worden opgelegd. Bij overtreding van de wet of daarop gebaseerde regelingen kan het CBP overgaan tot bestuursdwang of een dwangsom opleggen.
Bron:CBP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.