Niet gecategoriseerd

Zorgsector pleit voor intensiever tabaksontmoedigingsbeleid

Array

Longarts Nico van Zandwijk (op foto rechts) van het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis heeft op 21 juni een petitie aangeboden aan de voorzitter van de vaste kamercommissie van VWS, Stef Blok (op foto links). De petitie is ondertekend door zowel artsenorganisaties, waaronder de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) en de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC), als door gezondheidsfondsen zoals het Astma Fonds, KWF Kankerbestrijding en de Nederlandse Hartstichting. De ondertekenaars pleiten met deze actie voor intensivering van het tabaksontmoedigingsbeleid. Daarnaast vragen de organisaties om meer ondersteuningsmogelijkheden in de zorg voor stoppers, erkenning van tabaksverslaving als ziekte en bescherming voor werknemers (in de zorg) tegen meeroken.Nico van Zandwijk: “De Tweede Kamer heeft zich de afgelopen twee jaar vooral bekommerd om de positie van de rokers. Ook lijkt het alsof economische belangen zwaarder wegen dan gezondheidsbelangen van een overgrote meerderheid van onze volwassen bevolking, namelijk de 72% niet-rokers” .

“Het is belangrijk dat er structurele aandacht blijft voor maatregelen die het roken en de gevolgen ervan kunnen terugdringen. Wetgeving biedt het raamwerk, maar mensen die nog roken moeten ook op voldoende plaatsen terecht kunnen als ze willen stoppen”, aldus KWF-directeur Ton Hanselaar in een reactie. “En”, zo vervolgt hij, “uitstel en zelfregulering brengen veel onrust teweeg en vertragen de realisatie van de rookvrije werkplek voor werknemers.”

Wereld Niet Roken Dag
De petitie is opgesteld in het kader van Wereld Niet roken Dag op 31 mei. Deze dag wordt sinds een paar jaar gezamenlijk georganiseerd door STIVORO, KWF Kankerbestrijding, Nederlandse Hartstichting, Astma Fonds, Ministerie van VWS en Partnership Stop met Roken.

Bron: KWF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.