Driedimensionale kijk op de lever

Leveroperaties worden in lang niet alle ziekenhuizen gedaan. Er zijn niet zoveel mensen met levertumoren en de lever is een lastig orgaan om te opereren. In Breda heeft het leverteam van het Amphia Ziekenhuis een nieuwe operatietechniek ontwikkeld met driedimensionale navigatie. Dagblad de Stentor bericht hierover. Sinds een jaar of tien worden levertumoren en uitzaaiingen van darmkanker op de lever, waar mogelijk bestreden met warmte. Die warmte wordt ingebracht via een naald, tijdens een operatie of dwars door de huid heen. Leverchirurg Ruud Krause heeft daar samen met zijn collega Arjen Rijken nu iets vernieuwends aan toegevoegd: de driedimensionale navigatie. Dat is een techniek waardoor het gemakkelijker wordt de naald op precies de juiste plek te prikken. Dat is belangrijk om zo veel mogelijk kankerweefsel te kunnen wegbranden en te voorkomen dat het snel weer terugkeert. De hoop en ook wel verwachting is dat deze driedimensionale kijk op de lever, uiteindelijk bijdraagt aan het verlengen van het leven van kankerpatiënten. Of dat zo is, moet nog worden afgewacht. Amphia werkt nu een klein jaar met de 3d-techniek, die in de neurochirurgie al langer werd toegepast, maar voor de lever nog in de experimentele fase verkeert. Vanaf 2004 werden zo’n vijftien mensen op de driedimensionale manier behandeld. De naald werd bij allemaal door de huid ingebracht en dat heeft weer als voordeel dat mensen maar één tot twee dagen in het ziekenhuis hoeven te blijven. Bij een operatie is dat soms wel tien dagen. De gegevens van de patiënten worden nauwkeurig opgeslagen en over twee, tot drie jaar zal blijken hoe effectief de aanpak is. Het verwijderen van kankercellen door warmte, moet gezien worden als aanvulling op operatieve mogelijkheden, zegt Arjen Rijken. ‘Weg snijden van een uitzaaiing blijft toch de gouden standaard, want dat biedt de hoogste overlevingskans. Maar soms is opereren niet mogelijk omdat kankercellen op een plaats zitten waar je niet bij kunt of omdat er te veel cellen zijn.’

Bron: Zorg Vraag en Innovatie

Recente artikelen