Niet gecategoriseerd

Zorgverzekeraars doen eindbod in CAO-onderhandelingen

Array

Zorgverzekeraars hebben een eindbod op tafel gelegd voor het afsluiten van een CAO voor de Zorgverzekeraars over de periode 2004-2005. De werkgevers vinden dat werknemers in deze onzekere tijden (zie invoering nieuwe zorgverzekeringsstelsel) in ieder geval zoveel mogelijk zekerheid over hun arbeidsvoorwaarden moeten hebben. Het eindbod omvat een marktconforme loonstijging en ook regelingen met betrekking tot het tweede ziektewetjaar en kinderopvang. Vakorganisaties leggen het eindbod voor aan hun achterban. Op 25 juli zal duidelijk worden of het eindbod wordt aanvaard.

Het eindbod
Het eindbod behelst alle onderwerpen waarover partijen al overeenstemming hadden bereikt, inclusief tweede ziektewetjaar en kinderopvang. Een nieuwe werkgelegenheidsparagraaf maakt deel uit van het eindbod. Pensioen blijft nog buiten beschouwing. Bij een CAO met een looptijd van 19 maanden (1 juni 2004 tot en met 31 december 2005) hebben werkgevers een structurele loonstijging geboden van 1,25%, uit te betalen vanaf 1 augustus 2005. Op die datum zal ook een incidentele uitkering van 1,5% over het jaarsalaris aan werknemers worden gedaan.

Over het tweede ziektewetjaar bieden de zorgverzekeraars de loonbetaling op te laten lopen tot het huidige niveau van 90 % (in plaats van de wettelijke 70 procent) als aan bepaalde reïntegratieverplichtingen is voldaan of als vastgesteld is dit hieraan niet voldaan kan worden (bijvoorbeeld in geval van ziekte in terminale fase). Bij de reïntegratieverplichting is de betaling van de 20% afhankelijk van de inspanning van de werknemer. In het eerste WAO-jaar wordt aangevuld tot 80%.

Per 1 januari 2005 is sprake van nieuwe wetgeving met betrekking tot kinderopvang. De CAO stelt de bijdrage van werkgever op 1/6 van de kosten voor kinderopvang. Het maximumbudget verdwijnt uit de CAO. Voor schrijnende gevallen zal een eenmalige gewenningsuitkering gelden.

Een marktconform bod
Werkgevers zijn van mening dat de op centraal niveau afgesproken nullijn geldt tot 1 juni 2005, de datum waarop de CAO 2004-2005 zou eindigen. Hoofd Werkgeverszaken Ruud Sandbrink van Zorgverzekeraars Nederland spreekt van een marktconform loonbod van 1,25%. De incidentele uitkering van 1,5% biedt compensatie voor het op een later moment in het jaar toekennen van de structurele loonsverhoging.

CAO-loze periode
Op 1 juni 2004 liep de CAO voor de Zorgverzekeraars af. Nog steeds is een nieuwe CAO niet tot stand gekomen. Tot 1 januari 2005 kon niet onderhandeld worden als gevolg van de landelijke acties van vakorganisaties. Op 3 juni 2005 lukten het CAO-partijen niet om tot een resultaat te komen. Aan het eind van het overleg bedroeg het verschil tussen het bod van werkgevers en vakorganisaties nog slechts 0,2%. Partijen hebben over en weer hun teleurstelling over het uitblijven van een resultaat uitgesproken. Gebeurt er niets, dan zal toegewerkt moeten worden naar een CAO die over de datum van 1 januari 2006 heengaat en waarin ook pensioen en werkgelegenheid inhoudelijk worden geregeld.

Werkgevers in de sector zijn, zo meldt Ruud Sandbrink, niet blij met de nu ontstane situatie.’In een periode dat al de nodige onzekerheid bestaat over de toekomstige werkgelegenheid als gevolg van invoering van de basisverzekering en verdergaande automatisering, zouden werknemers niet geconfronteerd moeten worden met onzekerheid over hun arbeidsvoorwaarden’, aldus Sandbrink. Daar komt nog iets bij. Sandbrink: ‘Binnenkort starten we het overleg over werkgelegenheid en pensioen, helderheid over de huidige arbeidsvoorwaarden is dan wel zo wenselijk. Helderheid die te verkrijgen is door aan het CAO-loze tijdperk nu een eind te maken.’

Bron: ZN