Xenical ook voor obese kinderen

Array

Xenical (orlistat), een geneesmiddel voor gewichtsverlies, heeft een positief advies gekregen van het CHMP (Comité van Geneesmiddelen voor Humaan Gebruik), voor gebruik bij obese kinderen van 12 jaar of ouder. Zodra dit positief advies bekrachtigd wordt door de Europese Commissie, zal Xenical het enige geneesmiddel voor gewichtsverlies zijn, met vermelding van behandelingsgegevens bij adolescenten. In de VS is het middel reeds toegelaten voor kinderen vanaf 12 jaar.
Dit positieve advies is gebaseerd op een studie waarin 539 zwaarlijvige adolescente patiënten gedurende 1 jaar ofwel Xenical 120 mg ofwel een placebo kregen toegediend driemaal per dag, in combinatie met een calorie-arm dieet en lichaamsbeweging. Het gewichtsverlies werd gemeten aan de hand van veranderingen in de Body Mass Index (BMI) van de adolescenten. Hieruit bleek dat de BMI van kinderen die Xenical in combinatie met een dieet kregen significant meer was gedaald dan bij kinderen die placebo kregen in combinatie met een dieet . Dit ging gepaard met een groter verlies aan lichaamsvet, terwijl de toename van de vetvrije massa en de botdensiteit (resultaat van een normale groei) vergelijkbaar was in beide groepen.
Xenical verlaagt de opname van voedingsvetten in het darmkanaal en leidt zo tot gewichtsverlies.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen