Kanker en vechtlust

Array

Lance Armstrong geldt als voorbeeld van iemand oa met vechlust de strijd met kanker heeft gewonnen. Lance Armstrong kreeg zaadbalkanker, genas, won daarna vif maal achtereen de Tour de France, en maakt ook dit jaar grote kans te winnen. Dit maakt hem voor veel (ex)kankerpatiënten en hun naasten een enorme inspiratiebron. Hij is voor velen een symbool van hoop, het ‘levend bewijs’ dat kanker lang niet altijd een doodvonnis hoeft te zijn.
Uit onderzoek blijkt nu dat vechtlust de overlevingskans bij borstkanker niet positief beinvloed. Vrouwen met borstkanker die tegen hun ziekte vechten leven niet langer dan vrouwen die eerder gelaten reageren. Dat blijkt uit een onderzoek bij meer dan 500 vrouwen tussen 18 en 75 jaar oud met een vroeg stadium van borstkanker die 10 jaar lang werden gevolgd. Na 10 jaar was 38% overleden, 53% was ziektevrij en 9% had metastasen. Er bleek geen verschil te zijn tussen de overleving van vechtlustige en gedeprimeerde vrouwen.
Alhoewel geen verschil in overleving tussen de groepen werd vastgesteld, bleken vrouwen die zeer teneergeslagen reageren, wel meer kans te hebben op overlijden of op uitzaaiingen van de kanker.

Recente artikelen