Nederlandse Vereniging voor Radiologie acht radiologisch leeftijdsonderzoek asielzoekers verantwoord

Array

De thans gangbare methode om met radiologisch onderzoek de minderjarigheid van asielzoekers te beoordelen wordt met de huidige stand van wetenschap op juiste wijze en met de nodige zorgvuldigheid uitgevoerd. Dit is het standpunt van de Nederlandse Vereniging voor Radiologie (NVvR).

De afgelopen jaren is dergelijk onderzoek dikwijls in juridische procedures aangevochten. In veel rechtszaken is de methode van onderzoek door deskundigen toegelicht en als valide beoordeeld. De rechterlijke macht bevestigde dit in de verschillende uitspraken, ook in hoger beroep.

In november 2004 constateerde de radiologisch deskundige prof. dr. W. P. Th. M. Mali in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat de in Nederland gebruikte methode om de leeftijdsgrens vast te stellen de eerste jaren grotendeels gebaseerd is op de opinie van experts, wat in de geneeskunde heel gebruikelijk is. Een publicatie in het gezaghebbende tijdschrift The Lancet toont daarnaast aan dat de gebruikte methode de laatste jaren verder wetenschappelijk onderbouwd is.

Recente artikelen