Nieuwe regels dure geneesmiddelen

Er komen nieuwe regels voor de verstrekking van dure geneesmiddelen en geneesmiddelen voor zeldzame ziekten, de zogenoemde weesgeneesmiddelen. Dit schrijft minister Hoogervorst vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding waren de signalen van ziekenhuizen en patientenverenigingen dat patienten soms, om financiele redenen, niet de medicijnen krijgen die ze nodig hebben. Voor de bekostiging van deze middelen bestaat de beleidsregel dure geneesmiddelen. Deze regel blijkt in de praktijk onvoldoende te werken. De minister gaat de regel daarom op een aantal punten wijzigen. De procedure voor de toelating van nieuwe geneesmiddelen tot de beleidsregel wordt versneld en het vergoedingspercentage komt voor alle ziekenhuizen vast te staan op 80 procent. Daarnaast komt er voor de bekostiging van weesgeneesmiddelen een aparte beleidsmaatregel.


Bron: VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

2 thoughts on "Nieuwe regels dure geneesmiddelen"

  1. NPCF roept op om klachten over vergoeding geneesmiddelen te melden

    Vanaf 1 juli a.s. voert een aantal zorgverzekeraars een voorkeursbeleid in voor bepaalde cholesterolverlagers en maagzuurremmers. Zij vergoeden alleen nog de goedkoopste varianten, tenzij voor een duurder middel een medische noodzaak bestaat. Patiënten die in de praktijk problemen ondervinden met dit voorkeursbeleid, worden opgeroepen dit te melden bij het NPCF-Meldpunt Last van veranderingen in de zorg?

    De drie geneesmiddelen zijn de cholesterolverlagers simvastine (merknaam Zocor®), pravastatine (merknaam Selektine®) en de maagzuurremmer omeprazol (merknaam Losec®). De deelnemende zorgverzekeraars zijn Agis, Menzis (Amicon, Geové, Anderzorg, Nederzorg en NVS), CZ Actief in Gezondheid, VGZ en Univé. In de toekomst zullen ook andere zorgverzekeraars zich aansluiten bij dit beleid.

    Doel van het voorkeursbeleid is om de zorgkosten te drukken door alleen de goedkopere variant van een medicijn met dezelfde werkzame stof te vergoeden. Patiënten krijgen de goedkoopste cholesterolverlager of maagzuurremmer voorgeschreven. Alleen wanneer de patiënt om medische redenen is aangewezen op de duurdere variant, moet deze vergoed worden. De arts moet dan ‘medische noodzaak’ op het recept vermelden.

    De NPCF hanteert het adagium ‘goedkoop als het kan, duur als het moet.’ Zij steunt het voorkeursbeleid, maar wil kritisch volgen hoe het beleid in de praktijk uitpakt. Patiënten die de merken Zocor®, Selektine® of Losec® niet vergoed krijgen ondanks dat de arts heeft aangegeven dat de goedkope variant niet geschikt is, worden opgeroepen hun ervaringen te melden bij het NPCF-Meldpunt Last van veranderingen in de zorg?.

    Link:
    NPCF
    Standaard Verklaring Afwijken voorschrijven preferent geneesmiddel

  2. Ernstig zieke patiënten maken grotere kans om dure geneesmiddelen van ziekenhuizen te krijgen door ingrijpen van minister Hoogervorst. Hij verruimt de vergoeding die ziekenhuizen voor deze medicijnen krijgen tot tachtig procent. De medicijnen kosten vaak tienduizenden euro’s per patiënt.

    De patiëntenverenigingen juichen, maar de ziekenhuizen zijn teleurgesteld. „Dit is misleiding. De minister presenteert de ziekenhuizen een sigaar uit eigen doos“, reageert directeur J. van der Heide van de Zorgsaam-ziekenhuizen Zeeuws-Vlaanderen.

    „Wij hebben gewonnen“, zegt Lies Cysouw uit Oost-Souburg, activiste voor de vergoeding van Alimta, een geneesmiddel tegen astbestkanker. „Het is zo goed dat we nu tegen patiënten kunnen zeggen dat ze krijgen wat ze nodig hebben.“ Alimta is niet levensreddend, maar geeft de patiënt enkele maanden levensverlenging en de mogelijkheid die leefbaar door te komen. De patiëntenverenigingen noemen de nieuwe regeling een belangrijke verbetering. „Er is vastgelegd dat het uitgangspunt van een behandeling de ziekte en de behandelopties zijn en niet langer het budget van het individuele ziekenhuis“, stellen zij in een reactie.

    „De minister zou eerlijker zijn als hij ook extra budget uittrok voor de dure geneesmiddelen. Maar dit moet betaald worden uit hetzelfde budgettair kader voor de zorg waar de ziekenhuizen alle zorg van moeten betalen en waar al kortingen op worden toegepast. Er zijn nu al berichten dat het budget overschreden wordt. Dat verrekent de minister volgend jaar met de ziekenhuizen. Dit schuift het probleem vooruit“, vindt Van der Heide.

    Goed dat de minister de onrechtvaardigheid uit de regeling dure geneesmiddelen haalt, vindt directeur R. Zomer van Ziekenhuis Walcheren. Voorheen variëerde de vergoeding van veertig tot 75 procent, zoals in Zeeland, omdat ziekenhuizen die zelf onderhandelden met verzekeraars. Ziekenhuizen die krap bij kas zaten, weigerden soms patiënten dure medicijnen.

    Onaantrekkelijk

    „Hoogervorst en de Tweede Kamer ontduiken het werkelijke probleem: we moeten bepalen of we dure geneesmiddelen die het leven enkele maanden verlengen zo duur willen betalen. Die discussie moeten ziekenhuizen en artsen niet voeren, maar de politiek. Maar die vindt dat hoogst onaantrekkelijk.“

    Van der Heide: „De artsen bepalen nu gezamenlijk wat er nodig is voor een behandeling. En terecht. Maar er is niemand die daar grenzen aan stelt. Dat vindt ik niet passen bij de huidige budgetkrapte. Kan je als oncoloog een duur geneesmiddel geven dat een rendement van enkele maanden langer leven heeft, terwijl in de ouderenzorg mensen overlijden omdat ze op een wachtlijst staan? Dan zijn er verhoudingen zoek.“

    In Zeeland werden mensen die dure geneesmiddelen nodig hebben al goed bediend, beaamt Van der Heide. Een voorbeeld is trastuzumab, een levensverlengend middel voor vrouwen met een bepaald type uitgezaaide borstkanker. In Zeeland krijgt 86 procent van de patiënten dat middel ad 39.000 euro per kuur, terwijl in Friesland maar zes procent van de patiënten trastuzumab krijgt, rapporteerde de Borstkanker Vereniging Nederland een maand geleden. De minister heeft ook een tijdelijke toelating ingesteld voor geneesmiddelen die nog wachten op beoordeling voor de lijst met dure geneesmiddelen die voor de vergoeding in aanmerking komten. Zo hoeven ziekenhuizen veelbelovende middelen niet langer helemaal zelf te betalen. Tot het College voor Zorgverzekeringen de beoordeling rond heeft, moet zo’n middel onderzocht worden op doelmatigheid.

    De twintig procent die onvergoed blijft, heeft als marktprikkel geen enkele waarde, oordeelt Van de Heide. „Als oncologen aangeven een nieuw middel nodig te hebben, dan wordt dat ontwikkeld op één plaats. Doorbraken op medische terreinen vinden nooit op meer plaatsen tegelijk plaats. Dus van concurrentie kan geen sprake zijn. Pas als er een alternatief middel komt, kan de prijs zakken. Kijk naar taxol, dat jaren geleden zo’n doorbraak was. Pas nadat er taxotere kwam, daalde de prijs.“ Dit lost niks op, vindt de Zeeuws-Vlaamse directeur. „Ik heb met de specialisten in huis gesproken en er komen volgend jaar tal van nieuwe medicijnen aan. De farmaceutische industrie zal artsen en patiëntenverenigingen pushen om die te willen gebruiken.“

Comments are closed.

Recente artikelen