€˜Bent u ziekenfonds of particulier?€™ Voorlichtingscampagne start vandaag

De uitgebreide voorlichtingscampagne over de nieuwe zorgverzekering start vandaag. Deze bestaat uit radio- en televisiespotjes, een website, artikelen in huis-aan-huis bladen en een brief met brochure die iedereen thuis in de bus krijgt. ‘Bent u ziekenfonds of particulier?’ is de kreet die telkens weer terugkomt in de voorlichtingscampagne. Het is een vraag die vanaf 1 januari 2006 aan niemand meer gesteld zal worden. Vanaf dat moment is er één nieuwe zorgverzekering voor iedereen. De website www.denieuwezorgverzekering.nl maakt deel uit van de campagne. Op deze site vinden bezoekers de meest recente informatie over de zorgverzekering. Hier staan ook de meestgestelde vragen en antwoorden. Bezoekers kunnen aangeven wat hun eigen werk- en gezinssituatie is en krijgen dan informatie over de veranderingen die op hen van toepassing zijn. Bron: VWS

One thought on "€˜Bent u ziekenfonds of particulier?€™ Voorlichtingscampagne start vandaag"

  1. Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) heeft maandag de campagne voor de nieuwe zorgverzekering gelanceerd. Hij houdt er rekening mee dat Postbus 51 zeker 1,5 miljoen vragen over het nieuwe stelsel voorgelegd krijgt en overweegt nog informatie in Turks en Arabisch aan te bieden.

    //

    Hoogervorst heeft 16 miljoen euro uitgetrokken om met spotjes, brieven aan alle Nederlanders, advertenties en een website (www.denieuwezorgverzekering.nl) uit te leggen hoe de verplichte nieuwe zorgverzekering in elkaar steekt.

    Zorgtoeslag

    In augustus begint de belastingdienst nog met een andere campagne, om mensen duidelijk te maken hoe zij een aanvraag voor de zorgtoeslag kunnen indienen. De zorgtoeslag is bedoeld als tegemoetkoming voor mensen met een kleine beurs.

    Alleenstaanden kunnen maximaal 420 en gezinnen 1200 euro per jaar terugkrijgen. Hoogervorst schat dat ongeveer zes miljoen Nederlanders hiervoor in aanmerking komen. In het nieuwe stelsel gaan de premies flink omhoog.

    De nieuwe zorgverzekeringswet maakt vanaf 1 januari 2006 een eind aan het verschil tussen ziekenfonds en particuliere verzekeringen, dat tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog is ingevoerd. ,,Het werd wel eens tijd daarin verandering aan te brengen”, aldus de minister.

    No-claimregeling

    Met de nieuwe zorgverzekeringswet is het mogelijk om een vrijwillig eigen risico aan te gaan van 100 tot maximaal 500 euro. Dat mag ook in het basispakket, dat vergelijkbaar wordt met het huidige ziekenfondspakket. Daarnaast krijgt iedereen te maken met de no-claimregeling.

    Deze bepaalt dat elke verzekerde maximaal 255 euro per jaar kan terugkrijgen als hij of zij geen zorgkosten maakt. Elke dokters- of medicijnenrekening wordt van dat bedrag afgetrokken, behalve die van de huisarts, kraamzorg en de verloskundige. Ook de zorgrekeningen van kinderen tellen niet mee.

    Hoogervorst hoopt met het nieuwe stelsel de groei van de zorgkosten in te kunnen beperken door ,,het kostenbewustzijn en verantwoordelijkheidsbesef bij iedereen te vergroten. Zo ontstaat een groot financieel belang voor iedereen om op zoek te gaan naar de zorgverzekeraar die de beste kwaliteit voor de laagste prijs biedt.”

    Denieuwezorgverzekering.nl

Comments are closed.

Recente artikelen