EMEA/CHMP: definitief advies COX-2-remmers

Array

Als conclusie van de herbeoordeling van de geneesmiddelenklasse van de COX-2-remmers heeft de EMEA/CHMP* geadviseerd om de handelsvergunning van Bextra (valdecoxib) te schorsen. Tevens zijn nieuwe contra-indicaties en waarschuwingen opgesteld voor de andere COX-2-remmers die nog wel verkrijgbaar zijn in de Europese Unie (EU). Deze adviezen worden toegevoegd aan de maatregelen die al in februari 2005 genomen zijn (zie het nieuwsbericht van 17 februari 2005). COX-2-remmers behoren tot de klasse van de zogenaamde niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s), waarvan het veiligheidsprofiel nu is onderzocht.

Op de vergadering van 20 tot 23 juni 2005 heeft de CHMP besloten dat voor alle COX-2-remmers additionele waarschuwingen en contra-indicaties noodzakelijk zijn vanwege het risico op hart- en vaatziekten. Echter, gezien het bijkomende risico op ernstige en mogelijk dodelijke huidreacties bij gebruik van Bextra lijkt de balans werkzaamheid-schadelijkheid voor dit middel negatief. Deze schorsing van de handelsvergunning voor Bextra wordt binnen een jaar herbeoordeeld. Gedurende dit jaar heeft Pfizer de gelegenheid om nadere veiligheidsgegevens en andere relevante data aan te leveren voordat de CHMP de herintroductie van het geneesmiddel in de EU kan overwegen. Op verzoek van de EMEA heeft Pfizer al in april 2005 vrijwillig toegestemd met het staken van de verkoop van dit middel op de Europese markt. De CHMP heeft geconcludeerd dat de beschikbare gegevens voor de overige COX-2-remmers (celecoxib, etoricoxib, lumiracoxib en parecoxib) wijzen op een verhoogde kans op trombotische reacties op cardiovasculair gebied, zoals een hartinfarct of een beroerte. De CHMP bevestigde de bevindingen van februari 2005 dat er een verband is tussen dosis en duur van de behandeling en de kans op deze cardiovasculaire bijwerkingen. De CHMP heeft verder vastgesteld dat bij andere COX-2-remmers ook ernstige huidreacties voorkomen, maar dat er een lagere frequentie gemeld is dan bij Bextra. Als eindconclusie van de herbeoordeling heeft de CHMP het volgende advies opgesteld wat betreft contra-indicaties en waarschuwingen voor het gebruik van deze producten: – COX-2-remmers mogen niet gebruikt worden door patiënten met aangetoonde ischemische hartziekte en/of cerebrovasculaire aandoeningen (beroerte) en tevens niet door patiënten met perifeer arterieel vaatlijden.
– Aangescherpte waarschuwingen voor artsen worden opgenomen om voorzichtigheid in acht te nemen bij het voorschrijven van COX-2-remmers aan patiënten met risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoals hypertensie (hoge bloeddruk), hyperlipidemie (verhoogd cholesterolgehalte in het bloed), diabetes en roken.
– Gezien het verband tussen het risico op hart- en vaatziekten en het gebruik van COX-2-remmers wordt artsen aangeraden om de laagst mogelijke effectieve dosis voor een zo kort mogelijke tijd voor te schrijven.
– In de product informatie en bijsluiter worden aanvullende of aangescherpte waarschuwingen opgenomen dat overgevoeligheidsreacties en zeldzame, maar ernstige en soms dodelijke huidreacties op kunnen treden bij alle COX-2-remmers. De meerderheid van deze gevallen treedt op in de eerste maand van het gebruik. De voorschrijvend arts moet zich bewust zijn dat patiënten met een voorgeschiedenis van geneesmiddelenallergie mogelijk een verhoogd risico hebben. De CHMP heeft geconcludeerd dat de balans werkzaamheid-schadelijkheid voor de COX-2-remmers celecoxib, etoricoxib, lumiracoxib en parecoxib positief blijft wanneer deze worden voorgeschreven aan de juiste doelgroep met inachtneming van de nieuwe contra-indicaties en voorzorgen voor het gebruik. De CHMP benadrukte het belang van voortdurend en zorgvuldig monitoren van cardiovasculaire bijwerkingen en ernstige huidreacties door de registratiehouders van de COX-2-remmers in de EU (Merck Sharp & Dohme, Novartis en Pfizer) naast reeds lopende onderzoeken. De CHMP heeft als onderdeel van de herbeoordeling van de COX-2-remmers de veiligheidsgegevens over COX-2-remmers beoordeeld in vergelijking met de gegevens van een aantal conventionele NSAID’s. Op grond van deze gegevens en op verzoek van de Europese Commissie heeft de CHMP nu besloten het veiligheidsprofiel van de conventionele NSAID’s nader te onderzoeken om de noodzaak tot eventuele verdere stappen te onderzoeken. Als basis hiervoor zal dienen een reeds gestart onderzoek door de Pharmacovigilance Working Party over de veiligheid van de meest gebruikte NSAID’s. Het is onduidelijk of de bevindingen over COX-2-remmers ook van toepassing zijn op de conventionele NSAID’s. In afwachting van toekomstige aanbevelingen is het zeer belangrijk dat artsen en patiënten nauwkeurig de productinformatie en bijsluiter van NSAID’s en COX-2-remmers volgen. Patiënten die zich zorgen maken wordt aangeraden contact op te nemen met hun arts of apotheker.
Bron: HuisartsVandaag

Recente artikelen